ŠAKA ZDRAVLJA Badem kao zaštitnik srca i krvnih žila

Foto: Shutterstock

U kategoriji »zdravih grickalica« nalazi se i badem (lat. Prunus amygdalus dulcis), jedan od najbogatijih izvora vitamina E u prirodi koji je poznat kao vitamin plodnosti i zdravlja kože. No osim vitamina E, badem je bogat raznim mineralima, vitaminima te masnim kiselinama, posebno linolnom i linolenskom kiselinom koje djeluju na smanjenje štetnih masnoća u krvi (LDL kolesterola), sprječavaju prekomjerno zgrušavanje krvi, šire krvne žile i pospješuju održavanje normalne razine glukoze u krvi. Stoga je službena medicina u svojim preporukama o prehrani badem uvrstila kao namirnicu koja se preporučuje u zaštiti krvnih žila. No prekomjerna konzumacija badema utjecat će na povećanje masnoća u krvi, debljanje, nadutost i probavne smetnje. Bademi su dobar izvor antioksidansa – sastojaka koji štite stanice od oštećenja, a sadrži i veće količine fosfora i kalcija koji su korisni za čvrstoću kostiju i zuba te prevenciju osteoporoze.

  • Preporučena količina badema je oko jedne manje šake dnevno, što je otprilike 30 grama (15 – 20 badema).
  • Iako je badem visokokaloričan jer 100 grama sadrži oko 600 kalorija, preporučenom konzumacijom badema od 30 g dnevno unijet će se oko 180 kalorija.
  • Ljudima koji imaju žgaravicu preporučuje se pojesti nekoliko badema jer oni smanjuju kiselinu u želudcu.
  • Badem je dobar za trudnice zbog visokoga sadržaja minerala i vitamina (posebno folne kiseline) koji su potrebni za rast i razvoj živčanoga sustava djeteta.
  • Badem može biti alergen pa je potreban oprez.
  • Mala djeca i osobe s poteškoćama s gutanjem ne bi trebali jesti cijele bademe zbog rizika od gušenja.