Čičoka (Helianthus tuberosus, lat.), divlji krumpir, jeruzalemska artičoka. Vrijedan je dodatak prehrani koji može pridonijeti općemu zdravlju, s posebnim naglaskom na regulaciju šećera u krvi, probavu i zdravlje srca. Gomolji čičoke, koji izgledom podsjećaju na đumbir, sadrže niz korisnih tvari poput vitamina, minerala i vlakana. Čičoka je bogata inulinom, vrstom neprobavljiva biljnoga vlakna koje djeluje kao prirodni prebiotik. To znači da stimulira rast korisnih bakterija u crijevu poput bifidobakterija i laktobacila. Na taj način pomaže u očuvanju zdrave crijevne mikroflore i može poboljšati probavu, smanjiti nadutost i zatvor te općenito unaprijediti zdravlje probavnoga sustava.
Inulin se sastoji od fruktoznih molekula i ima nizak glikemijski indeks pa nakon konzumacije čičoke ne dolazi do nagloga skoka razine šećera u krvi. Iz toga razloga osobama s dijabetesom konzumacija čičoke može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi jer usporava apsorpciju glukoze. Čičoka sadrži malo kalorija, ali pruža osjećaj sitosti zbog visokoga sadržaja vlakana. Inulin pomaže u smanjenju apetita jer usporava probavu, a dugoročno može pridonijeti smanjenju tjelesne mase.