NIZ DOBROBITI Hmelj nije samo za pivo

Foto: Shutterstock | Hmelj

Hmelj (Humulus lupulus) poznat je kao temeljni sastojak u proizvodnji piva, no od davnina se u narodnoj medicini rabi kod upala bubrega i mokraćnoga mjehura jer potiče mokrenje i djeluje protuupalno. Osim što potiče izlučivanje mokraće i tako utječe na smanjenje nakupljanja tekućine u tijelu, svojstvo izlučivanja ima i ljekovito djelovanje kod oboljenja gihta i reumatizma. Hmelj sadrži flavonoidni spoj ksantohumol, koji ulazi u skupinu spojeva koji pridonose gorčini i okusu hmelja. Hmeljna gorčina potiče probavni trakt: povećava izlučivanje probavnih sokova, poboljšava metabolizam, povećava apetit, eliminira procese truljenja, smiruje proljev uzrokovan napetošću, liječi nadutost i povećava kiselost želučanoga soka. Istraživanja su pokazala da ksantohumol može zaštititi moždane stanice od oksidativnih oštećenja i tako usporiti razvoj moždanih poremećaja poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Hmelj sadrži kemijsku supstancu metilbutenol. To je eterično ulje koje djeluje smirujuće na središnji živčani sustav smanjujući napetost i nesanicu.

  • Antimikrobno svojstvo hmelja (eterično ulje) uništava gram-pozitivne bakterije Bacillus subtilis i Staphylococcus aureus, kao i gljivice Trichophyton mentagrophytes var. interdigitale.
  • Iako je ljekovit, hmelj nije biljka od koje bi se napitak rabio trajno. Prekoračenjem doze i dugotrajnom primjenom bez prekida mogu nastati omamljenost i teškoće u probavi.
  • Istraživanja upućuju da hmelj sadrži hormone vrlo slične estrogenu (fitoestrogene) pa je često uključen u dodatke prehrani i čajeve koji uklanjaju simptome menopauze. No iz toga razloga žene s rakom dojke trebale bi ga izbjegavati.
  • Hmelj može povećati sedativni učinak lijekova. Dakle, ako osoba uzima lijekove za nesanicu ili smirenje, trebala bi se konzultirati s liječnikom prije uzimanja hmelja i njegovih pripravaka.
  • Pri uzimanju pripravaka od hmelja treba biti oprezan i izbjegavati vožnju automobilom ili upravljanje strojevima.
  • Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama jer njegova upotreba u tim slučajevima nije dovoljno ispitana. Također se ne preporučuje osobama sklonim depresiji.