MAJKE U DVOJBAMA I TJESKOBI Utapanje boli u povjerenju

Foto: M. Sokol | Scenski prikaz križnoga puta u župi sv. Barbare u zagrebačkom Vrapču

Sveto trodnevlje vjernici intenzivno proživljavaju razmatrajući Isusove posljednje dane na zemlji i suživljavajući se s Marijinom boli. Nekima više, nekima manje, upravo Marijina bol dotiče srce i mnoge majke proživljavaju svoje boli s njezinima.

Suzama umivala rane Sina

Majke bolesne djece, majke djece koja su neprihvaćena, odbačena i zlostavljana. Siromašne i nemoćne majke. Majke u dvojbama i tjeskobi. Majke koje moraju gledati svoje dijete na križnom putu. Koje bi dale sve na svijetu da svomu djetetu mogu pomoći. One bi radije suze i krv same prolijevale nego gledale kako se njihovo dijete muči na svakom koraku. No često taj put dijete mora proći samo. A majka samo nijemo može hodati uz svoje dijete i srcem prebirati najdublje vapaje Bogu. I biti prisutna.

Majčin križni put prikazanom se žrtvom suobličuje Marijinu i pronalazi svoj pravi smisao. Po prečistim rukama Marijinim i po Božanskom Srcu Isusovu doseže neispunjene dijelove srca. Daje povjerenje, puni ustrajnost, ponire u bit postojanja i spoznaje puninu Uskrsa!

Umjesto da ju potopi nemoć… neka za ruku primi Mariju! Ženu kojoj je mač boli probo srce. Koja je iskusila neopisivu bol gledajući Sina kako nosi grijehe cijeloga čovječanstva. On, nedužan i čist. Koja je gledala muku i smrt, neizmjerno Milosrđe i samu Ljubav na križu. Koja je suzama umivala rane nepomičnoga Sina u svom krilu. I naposljetku, koja je iskusila bol rastanka s Isusom položenim u grob.

Majčin križni put

Ona zna. Bolje nego itko zna što svaka bespomoćna majka prolazi. I čuje molitve, zagovara kod Sina. Zato… gledajući njenu bol, majčina će se bol, umjesto u nemoći, utapati u povjerenju. Gledajući njezina Sina, majčin će sin dobiti neizrecivu snagu! I spoznat će: patnja nije zaprjeka na putu za raj, ona jest put za raj! Vidjet će da se patnja nadilazi ljubavlju i time postaje žrtva, daje se drugima! Tako će svaku teškoću koju prolazi na križnom putu svoga djeteta – i koje Marija tako duboko razumije – prikazati po njezinim rukama! Svaku suzu, bol i tjeskobu. Uz molitvu koja prati dijete, uz korake koji prate one dječje… majčina žrtva može mnogo! A potrebnih prikazanja sve je više: za obraćenje i spas duša najmilijih, za duše u čistilištu. Za zalutale, one koji preziru Crkvu, za svećenike i redovnike, za umiruće. Za ugroženu mladež, obitelji, domovinu Hrvatsku.

Majčin križni put prikazanom se žrtvom suobličuje Marijinu i pronalazi svoj pravi smisao. Po prečistim rukama Marijinim i po Božanskom Srcu Isusovu doseže neispunjene dijelove srca. Daje povjerenje, puni ustrajnost, ponire u bit postojanja i spoznaje puninu Uskrsa!