MEĐUNARODNA KONFERENCIJA SAŽELA PLODOVE DESETOGODIŠNJEGA RADA HRVATSKIH ZAGOVORNIKA ZA ŽIVOT »Ne govorimo samo o spašenim fizičkim životima, nego o spasenju duša«

Snimio: M. Šimunović | 10. obljetnica Inicijative i Konferencija za život

ZAGREB Euharistijsko zajedništvo, svjedočanstva i predavanja domaćih i međunarodnih govornika proželi su šestu međunarodnu konferenciju za život, koja je od petka 12. do nedjelje 14. travnja u Zagrebu pitanju zaštite života od početka do prirodne smrti iznova dala snažan javni odjek.

Inicijativa »40 dana za život«, koja djeluje u sklopu krovne udruge »Hrvatska za život«, proslavila je konferencijom deset godina svojega djelovanja u Hrvatskoj. S obzirom na okruglu obljetnicu, uvod u godišnju međunarodnu konferenciju bilo je misno slavlje u župi sv. Josipa u Zagrebu, gdje je inicijativa i započela s radom, koje je predvodio Marko Kovač kao izaslanik zagrebačkoga nadbiskupa.

Više od 160 spašene djece

Osim molitvenih bdjenja pred bolnicama u 40 gradova kojima je cilj podizanje svijesti lokalne zajednice o vrijednosti začetoga ljudskoga života i problemu namjernoga pobačaja, udruga »Hrvatska za život« danas provodi niz programa od kojih su najpoznatiji »Nisi sama – tim za pomoć trudnicama«, »Oprostom oslobođene«, »Vikendi Srca Marijina« i »Iscjeljenje očeva srca«. Svi su programi nastali iz potrebe, a donijeli su obilate plodove; među kojima je najzvučniji podatak o više od 160 spašene djece.

»To je cijela jedna škola djece. A prema izjavama djelatnika bolnica, za vrijeme kampanja stopa pobačaja bila je smanjena za 20 do 50 posto, što upućuje na još spašene djece«, rekao je Ante Čaljkušić, predsjednik krovne organizacije »Hrvatska za život«, uvodeći u teme ovogodišnje konferencije. »Kada govorimo o spašenoj dječici, ne govorimo samo o spašenim fizičkim životima, nego o spasenju duša. Ovo je borba za duše. Mi uz Božju pomoć uspijevamo spasiti duše, pomažemo majkama i očevima moralno i duhovno, ne samo materijalno«, pojasnio je Čaljkušić. Dio rođendanskoga susreta u crkvi sv. Josipa bila je i duhovna obnova na kojoj je snažno svjedočanstvo izrekla Patricia Sandoval, jedna od poznatijih »pro-life« govornica u svijetu i autorica knjige »Preobražena«.

Dehumanizacija embrija i fetusa

Hrvatski su govornici na konferenciji, koja je okupila 80-ak sudionika u hotelu »Zonar« na Trešnjevci, podijelili svoje znanje i iskustvo zauzimanja za život, a otvorili su i nove perspektive. Fra Ante Bešlić, župnik župe Majke Božje Lurdske u Zagrebu, na temelju svojega iskustva govorio je o ranama izazvanim pobačajem. Napomenuo je da do pobačaja često dovodi problematičan odnos s roditeljima, koji nerijetko ne pružaju pozitivnu potporu kćeri ili sinu, kao i da zbog toga nije lako pojmiti Boga kao dobroga oca koji oprašta.

Marina Katinić Pleić, novinarka Glasa Koncila i filozofkinja s interesom za bioetiku, pružila je pogled u povijest filozofskih i znanstvenih teorija koje su oblikovale odnos prema životu čovjeka prije rođenja. Pojasnila je da su kršćanski mislioci, crkveni oci i pape u kontinuitetu kroz povijest vrijednim smatrali ljudski život od začeća, a njegovo uništenje zlom. Istaknula je da se strategija zagovornika pobačaja i istraživanja na embrijima sastoji u dehumanizaciji embrija i fetusa. Definira li se nerođeni čovjek kao »preembrij« ili nakupina tkiva, mnogo je lakše uvjeriti ljude da ga se smije uništiti radi, tobože, većega dobra. Budući da je u znanosti jasno da individualni ljudski život počinje začećem te da se zametak ne ponaša kao stanica ili tkivo, nego kao organizam te nema metafizičkoga skoka kojim bi neljudsko biće odjednom postalo ljudskim, nužno je vraćati raspravu na ključno pitanja kada ljudski život započinje, pojasnila je Marina Katinić Pleić.

Dvojbene mogućnosti priziva savjesti među farmaceutima

Petra Milković, predsjednica inicijative »40 dana za život«, predstavila je bl. Alojzija Stepinca kao zaštitnika života, koji je neumorno pozivao vjernike da se odupru iskušenju pobačaja koji je »zlo u sebi«. Kardinal Stepinac liječnicima je 10. siječnja 1940. uputio okružno pismo u kojem apelira na njihovu savjest te ih potiče da se zauzmu za život i intenzivno rade na zaustavljanju pobačaja.

Slavica Janković, medicinska sestra i predsjednica Hrvatskoga katoličkoga društva medicinskih sestara i tehničara, govorila je o prizivu savjesti u sestrinstvu koji je tek nedavno izglasan.

»Ovo je borba za duše. Mi uz Božju pomoć uspijevamo spasiti duše, pomažemo majkama i očevima moralno i duhovno, ne samo materijalno«, rekao je u sklopu višednevne konferencije predsjednik udruge »Hrvatska za život« Ante Čaljkušić

Osvrnula se na svoje dugogodišnje radno iskustvo i naglasila važnost čuvanja života kao svrhu medicinske skrbi.

Luka Tripalo, farmaceut po struci i novinar Glasa Koncila, govorio je o prizivu savjesti u ljekarništvu. Istaknuo je da Kodeks ljekarničke etike i deontologije, kao i ljekarnička prisega, izravno povezuju savjesno vršenje farmaceutskoga zvanja sa zaštitom života od začeća do smrti. Kodeks predviđa pravo na priziv savjesti kada se ljekarnička praksa kosi s ljekarnikovim uvjerenjima, pod uvjetom da zdravlje pacijenta nije ugroženo. Većina ljekarnika ipak se ne priziva na savjest. Primjerice, u 44 zagrebačke ljekarne prošle godine nije bilo ni jednoga evidentiranoga prizivača iako je poznato da kombinirana kontracepcija jednom u 11 godina kod jedne žene izazove pobačaj, a tzv. monopilula (spirala) barem jednom godišnje. Zbog pritiska poslodavca i pacijenata većina se farmaceuta odlučuje ne prizvati na savjest, tako da priziv savjesti u ljekarništvu ima budućnost samo ako od vjerskoga prigovora postane općim etičkim prigovorom, prigovorom zbog uništavanja nerođenoga života, napomenuo je Tripalo na tragu sv. Ivana Pavla II. koji je prokazao povezanost kontracepcije i pobačaja.

Pobačaj promiču radikalne skupine koje imaju moć i novac

Ante Čaljkušić govorio je o borbi za život u umjetnosti budući da trenutačno radi na obiteljskom igranom filmu »Loveći Teslu«. Svećenik Ivica Berdik govorio je o pastoralnom radu svojega kolege svećenika Dragutina Goričanca s posebno ranjivim osobama, prostitutkama. Talijanski poduzetnik u mirovini Antonio Brandi, predsjednik i suosnivač organizacije »Pro vita e famiglia«, govorio je o borbi za život u Italiji. Naglasio je da znanosti nedvojbeno dokazuju da život počinje začećem, a pobačaj promiču radikalne skupine koje imaju moć i novac, ali ne mogu prevladati, kao što je i Gospa Fatimska najavila da će njezino Srce na kraju pobijediti.

Patricia Sandoval podijelila je i u radnom dijelu konferencije svoje životno svjedočanstvo Božjega milosrđa. Nakon tri pobačaja i zaposlenosti u klinici za pobačaje prošla je teško iskustvo ovisnosti o drogi i beskućništva. »Pobačaji su uništili moj život, ali Bog mi je dao još jednu priliku. Danas živim svoj san koji nisam mogla ni zamisliti«, rekla je među ostalim Patricia Sandoval.

Ruth Rawlins, voditeljica odnosa s javnošću Centra za reformu bioetike u Ujedinjenom Kraljevstvu, predstavila je važnost vizualne komunikacije za razumijevanje života prije rođenja i stvarnosti pobačaja; zbog toga se institucija u kojoj djeluje služi veleplakatima koji prikazuju život djeteta od 14 tjedana i nerođeno dijete usmrćeno pobačajem. Posvjedočila je da je vizualna informacija potaknula više žena da zadrže dijete i ne učine pobačaj, a izaziva i sve veću pozornost prema problemu pobačaja u javnosti. Svećenik Matjaž Venta približio je sudionicima nastojanje oko zaštite života u Sloveniji. Filip Łapiński govorio je o obrani života tijekom posljednjih 30 godina u Poljskoj, a Daniël Ejkelenkamp predstavio je »pro-life« dinamiku u Nizozemskoj.

Svećenik može prokazati političare koji su protivnici života

Sažimajući desetogodišnji rad inicijativa za život u Hrvatskoj, predstavnici »Hrvatske za život« odredili su se kao apolitična organizacija. No to ne znači da bi pred kršenjem prava na život nerođenih zagovornici života trebali šutjeti, pojasnio je na zaključku višednevne konferencije Ante Čaljkušić. »Ustav jamči pravo na život, slobodu kretanja i slobodu vjere. Sve se to temelji na kršćanskoj tradiciji i vrijednostima. Svećenik javno s oltara i na društvenim mrežama može braniti ljudski život od začeća do prirodne smrti i poticati vjernike da pomno prate političare i odluče se za one koji su autentični u svojem djelovanju i nastojanju. Ne znamo tko će od nas biti ubijen, smijenjen ili dobiti otkaz. Je li to važno? Nije, važno je da smo bili pobornici istine«, rekao je Čaljkušić.