MJESECI U MOLITVI Listopad je za… anđele čuvare

Snimio: Z. Atletić
Početkom mjeseca listopada slavi se blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice te je cijeli taj mjesec u Katoličkoj Crkvi posvećen Gospinoj krunici. Jesmo li se onda zabunili s naslovom koji poručuje da je listopad za anđele čuvare?

Molitva krunice i listopadske pobožnosti u središtu su mjeseca listopada, no to ne znači da u njemu nema mjesta i za druge pobožnosti. Pozvani smo proslaviti i molitvom popratiti sve veće blagdane, a među njima se ovoga mjeseca ističu blagdani crkvene naučiteljice Terezije od Djeteta Isusa, redovnika Franje Asiškoga, evanđelista Luke, pape Ivana Pavla II. i, dakako, blagdan svetih Anđela čuvara. 

Krunica i anđeli

Pobožnost anđelima čuvarima ne nadomješta poziv na redovitu molitvu krunice u listopadu. I za jedno i za drugo trebalo bi naći vremena te se svaki dan, po mogućnosti zajednički s obitelji ili prijateljima, pomoliti anđelu čuvaru i moliti krunicu.

Te dvije pobožnosti mogu se i kreativno združiti. Dok čitamo Novi zavjet, posebno poglavlja o rođenju i o uskrsnuću Isusa Krista, nalazimo brojne zapise o anđeoskom djelovanju. Molitva krunice potiče nas da razmatramo sve događaje iz evanđelja, a to možemo činiti i s anđelima. Kao prvo: moleći njihovu pomoć za sabranost u molitvi, a kao drugo: nastojeći u svakom otajstvu krunice i svakom događaju iz Isusova života prepoznati i razmatrati djelovanje svetih anđela.

Ako niste u mogućnosti izmoliti cijelu krunicu, pokušajte na taj način svaki dan izmoliti barem jednu njezinu deseticu i tako ćete tijekom 20 dana proći kroz svih 20 otajstava svete krunice.

Prijatelji duše

Vjerujemo da su anđeli čuvari uvijek uz nas, kao što su uvijek bili uz Isusa Krista. Trebamo iskazivati pobožnu zahvalnost Bogu što je poslao anđele čuvare da nam služe. Spoznaja da imamo takve odane Božje pomoćnike ohrabruje nas i daje nam više samopouzdanja u teškoćama života.

S njima slavimo Boga, jer oni naše molitve prinose k Bogu. Vjerno nas prate na životnom putu, pomažu u radu, brane od opasnosti, tješe u tuzi, čuvaju dušu od grijeha. Oni su najbolji prijatelji naše duše.

Devet anđeoskih korova

Crkveni su oci u pomnom čitanju i proučavanju Biblije prepoznali postojanje 9 anđeoskih korova, što bismo mogli jednostavnije izraziti kao 9 vrsta anđela, a svi oni kao nebeska duhovna stvorenja vjerno služe Bogu i ljudima. U prvom su redu serafini, kerubini i prijestolja kao nebeski savjetnici, zatim gospodstva, sile i vlasti kao nebeski upravitelji te vrhovništva, arkanđeli i anđeli kao nebeski glasnici. Pobožnost prema svetim anđelima ispunja nas divljenjem pred velikim otajstvom Božje stvaralačke ljubavi.

Priređuje: A. Katanec

POBOŽNOST SVETIM ANĐELIMA ZA KRJEPOSTI
Pobožnost se sastoji od 9 zaziva, a nakon svakoga se jednom moli Očenaš, Zdravomarija i Slava Ocu.
1. Uzvišeni serafini, koji gorite od ljubavi, isprosite nam svetu ljubav i čistoću.
2. Blaženi kerubini, koji Boga motrite, isprosite nam živu vjeru.
3. Uzvišena prijestolja, nositelji slave Božjega prijestolja, isprosite nam milost čvrste nade u posjedovanje Boga u vječnosti.
4. Najveća gospodstva svega stvorenoga, isprosite nam milost potpunoga i razboritoga vladanja samim sobom.
5. Moćne sile, izvoditelji čudesnih djela Božjih, isprosite nam milost svladavanja svih protivština svijeta.
6. Prevelike vlasti, koje pokoravate Zloga, isprosite nam milost pobjede nad svakom đavolskom napašću.
7. Premudra vrhovništva, ravnatelji anđeoskim djelima, isprosite nam savršenu podložnost Božjim odredbama.
8. Plemeniti arkanđeli, navjestitelji velikih Božjih djela, isprosite nam milost poslušnosti Božjim zapovijedima.
9. Blaženi anđeli, sluge i glasnici Božji, isprosite nam milost vjerno slijediti Božja nadahnuća.