MLADOGA BRODSKOGA GIMNASTIČARA PODUČAVA ZLATNI UKRAJINSKI OLIMPIJAC S vjerom i napornim radom do športskih uspjeha

Snimila: B. Lukačević

Dok se većina učenika tijekom ljetnih praznika odmara, športaši koji žele postići veće uspjehe odmaraju se tek od školskih obveza. Među takvima je i petnaestogodišnji Filip Rosandić iz Slavonskoga Broda, koji je među dvadesetak učenika polaznik prve generacije učenika Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića u programu Opće gimnazije odjel športaša. Za tu se školu odlučio upravo stoga što uz ostale školske obveze može više razvijati svoje športske aktivnosti, napose jer je prije dvije godine dok je bio učenik Osnovne škole »Bogoslav Šulek« na državnom prvenstvu osvojio titulu prvaka u gimnastici, a njegova škola među 17 škola osvojila treće mjesto.

Športski odjel

Ravnatelj gimnazije fra Klaudio Milohanović ističe da se tim jedinstvenim programom i zasad jedinim odjelom takve vrste na području Brodsko-posavske županije želi športašima iz cijele županije omogućiti da nakon osnovne škole imaju gdje nastaviti školovanje na takav način da ne moraju zapostavljati svoje športske obveze, nego ih razvijati u sklopu nastavnoga programa. Navodi da je interes za upis športskoga odjela ove godine bio veći nego prošle te da su sva mjesta popunjena, i to učenicima koji su odlikaši, ali i odlični športaši.

Trener i gost iz Ukrajine

Filip je u svojoj župi svete Obitelji bio ministrant, a u životu mu vjera, ističe, mnogo pomaže. Aktivan je i u Ukrajinskom kulturno-prosvjetnom društvo »Ukrajina« u kojem od malih nogu pleše i pjeva. Velika su mu potpora njegovi roditelji, otac Željko i majka Nada. Kako je majčin otac podrijetlom iz Ukrajine, uz pomoć poznanstava Ukrajinske zajednice i ravnatelja o. Milohanovića stupili su u kontakt s međunarodnim sudcem u gimnastici Bogdanom Makutsom iz Ukrajine koji je na olimpijskim igrama u Moskvi 1980. osvojio zlato na preči. Sada taj olimpijac svoje znanje prenosi na mlade naraštaje. Kao gost Filipove obitelji on je sa suprugom Lesyom, profesoricom tjelesne kulture, koja mu asistira u brodskoj dvorani »Vijuš«, uz gimnastičara Filipa trenirao i njegova prijatelja Dominika Alkovića.

Mladić tvrdi da je u športu najvažnije biti ustrajan i uporan te mnogo, mnogo trenirati.

Jednostavno sporazumijevanje

Kako Filip i njegova obitelj prilično dobro govore ukrajinski, a njihovi gosti iz Ukrajine pomalo hrvatski, lako se sporazumijevaju te im je, ističu, na obostranu korist da i jedni i drugi više nauče hrvatski i ukrajinski. Iako treninzi u vruće dane nisu nimalo lagani, jer treniraju dva puta dnevno po tri sata, Filip kaže da je sretan jer će od trenera Makutsa zasigurno moći mnogo naučiti, a sudeći po podršci koju ima od svojih roditelja i škole, nada se sudjelovati na što više gimnastičkih natjecanja te se baviti športom što je duže moguće.