NA ANIMAFESTU I O »ŽIVOTINJSKOM RAJU« Snaga prijateljstva

I miševi idu u raj
»I miševi idu u raj« (Myši patri do nebe / Even Mice Belong in Heaven); animirani film; redatelji: Denisa Grimmova i Jan Bubeniček

Cijeli ovogodišnji Animafest bio je u rođendanskom ozračju, tako da je ponudio i mnogo besplatnih projekcija i objavio opsežnu dvojezičnu, hrvatsku i englesku, monografiju »Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb (1972. – 2022.)«, s prilozima domaćih i stranih autora te gotovo tristo fotografija.

A koliko uistinu zagrebački gledatelji znaju procijeniti filmove pokazalo se i sada, peti put u pedeset godina, kada je isti film u kategoriji velikoga natjecanja kratkometražnih filmova dobio »Grand prix« stručnoga žirija i nagradu publike »Mr. M«. Pobjednički film jest portugalski »Smetlar« autorice Laure Gonçavles. U velikom natjecanju dugometražnih filmova nagrada publike pripala je filmu »Prijelaz«, koji je dobio posebno priznanje stručnoga žirija. U toj kategoriji »Grand prix« dodijeljen je izvrsnomu češkomu filmu »Maad, moje sunce«, redateljice Michaele Pavlatove.

Film koji je spojio sve naraštaje gledatelja, prikazan izvan konkurencije, jest obiteljski, češko-francuski »I miševi idu u raj«, nastao na temelju romana Ive Prochazkove. To je lutkarski film oblikovan zahtjevnom stop-animacijom, s nizom vrlo simpatičnih životinjskih likova, te pomno izrađenom lijepom scenografijom. Bio je nominiran za nagradu Europske filmske akademije, osvojio je nekoliko nagrada te će doći u hrvatska kina.

Riječ je o neobičnu, ali snažnu prijateljstvu miša i lisice, koji se nakon nesreće nađu u »životinjskom raju«. Ondje imaju priliku riješiti se strahova i nasilja, doživjeti pustolovine te biti prihvaćeni…