NA KAPTOLU SE OTVARA BOGOSLUŽNI PROSTOR BL. ALOJZIJA STEPINCA Vazmeno trodnevlje slavit će se u srcu nadbiskupije

Snimio: B. Čović | Privremeni zamjenski objekt, dok katedrala ne dođe u fazu kontrolirane uporabe, bit će svojevrsna »majka crkva« Zagrebačke nadbiskupije
Taj prostor za nesmetano bogoslužje, sabranost i mir na Kaptolu 28 smješten je u dvorištu stotinjak metara sjeverno od zagrebačke prvostolnice

ZAGREB – Na radost brojnih vjernika, nakon 16 mjeseci srce Zagrebačke nadbiskupije na kaptolskom brdu dobiva dostojanstven prostor za pontifikalna euharistijska slavlja, a već od vazmenoga trodnevlja u montažnom objektu koji se ovih dana završava u dvorištu na Kaptolu 28 – nazvanu bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca – hodočasnici će moći dolaziti na misna slavlja, ispovjediti se te se pomoliti pred Stepinčevim moćnikom. Nakon što je potres ostavio velike posljedice na zagrebačkoj prvostolnici te je duhovni život prebačen u dvoranu župe sv. Marije i kapelu Ranjenoga Isusa na središnjem zagrebačkom trgu, a nedjeljne mise franjevci su predvodili u kazališnoj dvorani, novi privremeni zamjenski objekt dok katedrala ne dođe u fazu kontrolirane i ograničene uporabe bit će svojevrsna »majka crkva« Zagrebačke nadbiskupije.

Stepinčev moćnik

Već u danima vazmenoga trodnevlja u mnogim će se detaljima moći u tom prostoru »osjetiti« zagrebačka katedrala. Naime, gotovo četiri stoljeća star Petretićev Božji grob Zagrebačke katedrale koji se čuva u njezinoj riznici bit će u danima svetoga trodnevlja postavljen u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca. »Na poticaj zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića pronađen je prostor bivšega svećeničkoga doma te se prenamijenio za redovito bogoslužje u srcu nadbiskupije. U tom bogoslužnom prostoru svakodnevno će se slaviti sakrament ispovijedi, održavat će se liturgijska slavlja i bit će postavljen Stepinčev moćnik. On će omogućiti našu pobožnost koja se neprekidno odvijala od prelaska bl. Alojzija Stepinca u vječnost u zagrebačkoj katedrali oko njegova groba. Tako bismo mogli reći da će ovaj novi bogoslužni prostor na Kaptolu 28 biti Stepinčeva crkva jer smo i zagrebačku prvostolnicu od milja zvali Stepinčevom, iako je njezin titular Uznesenje Blažene Djevice Marije«, rekao je kanonik mons. Zlatko Koren.

Taj prostor za nesmetano bogoslužje, sabranost i mir na Kaptolu 28 smješten je u dvorištu kurije stotinjak metara sjeverno od zagrebačke prvostolnice, ulaz je iza zgrade Bogoslovije, na mjestu autobusnih postaja. Već s ulice uočava se prostran prostor za vjernička okupljanja koji se prostire na 600-tinjak četvornih metara. Kao i zagrebačka prvostolnica i većina crkava novi bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca građen je u smjeru istok-zapad, tako da će oltar biti okrenut prema istoku, a sa sjeverne strane bit će raspoređeno šest ispovjedaonica.

Ljepota Crkve je u zajednici

Posljednjih tjedana dok se dizala montažna konstrukcija, izmjenjivali su se brojni radnici. Gradio se iz temelja montažni objekt, potrebno je bilo napraviti zemljane radove, potom betonirati temeljnu ploču, bili su angažirani električari i drugi građevinski majstori… Projekt je to ostvaren angažmanom svih sastavnica Nadbiskupskoga duhovnoga stola u Zagrebu. »To je velik i lijep prostor koji će omogućiti svima koji žele sudjelovanje u euharistiji. I prostor dvorišta bit će ozvučen kako bi ljudi mogli pratiti i u punini sudjelovati u euharistiji i izvana, a vrata toga prostora tako su načinjena da postoji komunikacija s oltarom«, kaže mons. Koren o bogoslužnom prostoru, kojim dominira bijela boja i koji će imati i sve liturgijske elemente. »Tamo gdje se zajednica okupi na molitvu već time oblikuje ljepotu crkve, jer Crkva nije toliko lijepa u građevini koliko je lijepa u zajednici«, zaključuje kanonik Koren.

Raspored obreda i misnih slavlja u Velikom tjednu
U novom bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu 28 zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će euharistijska slavlja i obrede Velikoga tjedna: na Veliki četvrtak, 14. travnja, misu večere Gospodnje u 19 sati, službu muke Gospodnje na Veliki petak, 15. travnja, u 18 sati, vazmeno bdjenje u svetoj noći, 16. travnja, u 20 sati, a na Uskrs, 17. travnja, u 10 sati.