Glas Koncila br. 45/2016.

IZ OVOG BROJA IZDVAJAMO

HEINZ HÖDL
SILVIO PULJIĆ
Potrebno je umrežavanje mladih katolika
ZADAR
Plodovi »Croatiae Benedictine«
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
Imamo li vladu desnoga centra?
PROPISI-PRAVO-PRAVDA
Porezna reforma smanjuje inozemne mirovine
NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA
POVIJESNI FELJTON
Nadbiskupovi odlasci poglavniku zbog pomilovanja
MLADI MLADIMA
Uživati u ljepoti crkava, diviti se Crkvi
OSVRTI
Nadbiskup Stepinac o četnicima
REPORTAŽA

»Učinimo sve da se nepravedna i krvava djela nikada ne ponove« – glavni je naslov na prvoj stranici Glasa Koncila broj 45 s nadnevkom 6. studenoga, koji velikom fotografijom poziva čitatelje na virtualno sudjelovanje u misi za žrtve iz Hude Jame i njihov pokop na Dobravi u Mariboru u četvrtak 27. listopada. Predvoditelj mise zadušnice u mariborskoj prvostolnici sv. Ivana Krstitelja nadbiskup Alojz Cvikl u prigodnoj je propovijedi istaknuo: »Danas na oltar stavljamo i naše molbe da uvijek i posvuda hrabro i s povjerenjem gledamo u budućnost. To ćemo uspjeti ako budemo spremni zajedno iskreno tražiti istinu i ako se za počinjenu pogrješku i nepravdu budemo zalagali za međusobno opraštanje i pomirenje«.

Komentar glavnoga urednika Ivana Miklenića »Rubikon je ipak prijeđen« naslanja se na spomenuti događaj, u kojemu su sudjelovali i najviši državni dužnosnici: »Nazočnost cijeloga hrvatskoga državnoga vrha prvi put viđena u takvom civilizacijskom činu otkako postoji samostalna Hrvatska, daleko je važniji iskorak negoli je to hrvatskoj javnosti prikazano i priopćeno. Sada je, čini se, ipak prijeđen Rubikon te ne će biti povratka na staro nojevsko zabijanje glave u pijesak.«

U središnjem intervjuu pomalo iznenađujućeg naslova: »Pregovore o TTIP-u trebalo bi odmah zaustaviti i započeti iznova«, govori Heinz Hödl, voditelj Koordinacijskoga ureda Austrijske biskupske konferencije za međunarodni razvoj i misije. U njemu pojašnjava svoju ključnu misao: »Pregovore o TTIP-u trebalo bi odmah zaustaviti i započeti ih ponovno, uključujući šire slojeve pučanstva. Ne smije biti vremenskoga pritiska, tajnosti, ni uvjetovanja, primjerice izborima, jer bi se time gradilo još snažnije negativno raspoloženje negoli do sada. Šteta je da se pregovori o TTIP-u vode na taj način. Bilo bi posve moguće postići smislen sporazum koji bi prihvatilo pučanstvo kako u Europi tako i u SAD-u. Vremenski pritisak i tajenje ne pomažu!«

Stalne rubrike »Zapažanja« i »Propisi-pravo-pravda« zasigurno će također pomalo provokativnim naslovima privući pozornost čitatelja. Prva odgovara na upit: »Imamo li vladu desnoga centra?«, a druga pojašnjava zbog čega najavljena porezna reforma smanjuje inozemne mirovine.

Među brojnim domaćim vijestima treba spomenuti proslavu 950. obljetnice spomena ženskoga benediktinskoga samostana sv. Marije u Zadru u Darovnici kralja Petra Krešimira IV. (1066. – 2016.), tribinu »Životnost Duha Asiza« održanu u Zagrebu, blagoslov ultrazvučnog aparata za novorođenčad u zadarskoj Općoj bolnici, okrugli stol »Znanost i vjera« održan u organizaciji Zadruge branitelja »Studium« u multimedijalnoj dvorani Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, demanti Zadarske nadbiskupije upućen medijima koji su objavili niz neistina i optužaba o nadbiskupiji i dr.

Glas Koncila također donosi iscrpan prikaz ekumenskog putovanja pape Franje Švedskoj u povodu 500. obljetnice reformacije, a reportaža naslovljena: »Grkokatolici – vjerski biser Matoševa đerdana« prikazuje grkokatoličku župu Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom, župnu zajednicu koja stalno raste. (tv, gk)