NAJSTARIJI HRVATSKI NADBISKUP MARIN SRAKIĆ O BENEDIKTU XVI. Nijedan papa nije toliko govorio o radosti i nadi, a to može samo čovjek okrenut budućnosti

»Kada smo u jednoj prigodi bili kod pape Benedikta XVI. u Vatikanu došli u razgovoru uz objed i do posjeta Ivana Pavla II. Đakovu i vagona vina koji je on dobio kao dar. Papa Ratzinger pitao je, kroz šalu, bismo li opet bili spremni Svetom Ocu darovati vagon vina. Odgovorio sam da jesmo – ali uz napomenu da zato Sveti Otac mora opet posjetiti Đakovo«, prisjetio se nadbiskup u miru Marin Srakić 

Za pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 2011. predsjednik Hrvatske biskupske konferencije bio je đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, danas nadbiskup u miru, koji je o preminulom papi emeritusu za čitatelje Glasa Koncila rado podijelio nekoliko sjećanja.

»Kada smo se prvi puta sreli za posjeta ‘ad limina’ 2006. i kada sam se zajedno s pomoćnim biskupima rekao da dolazimo iz Đakova, papa Benedikt XVI. spomenuo je biskupa Strossmayera i, uz šalu, njegov stav o nepogrešivosti pape. Sjećao se i nekoliko naših monsinjora koji su bili angažirani oko Caritasa, kao i đakovačkih časnih sestara koje je kao nadbiskup doveo u Münchensku nadbiskupiju«, kazao je nadbiskup u miru Srakić.

Okrenut budućnosti

»Puno se pričalo da je papa Benedikt XVI. bio ukočen. No to nije istina. Mi biskupi smo ga doživjeli doista kao čovjeka koji je neposredan, uvijek spreman na sve odgovoriti. Oni koji su proučavali njegove govore kazali su da nijedan papa nije tako govorio o radosti i nadi kao što je to činio Benedikt XVI. A tako ne može govoriti čovjek koji je ukočen. To može samo čovjek koji je okrenut budućnosti, mladosti«, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup u miru Srakić.

»Kada smo u jednoj prigodi bili kod pape Benedikta XVI. u Vatikanu došli u razgovoru uz objed i do posjeta Ivana Pavla II. Đakovu i vagona vina koji je on dobio kao dar. Papa Ratzinger pitao je, kroz šalu, bismo li opet bili spremni Svetom Ocu darovati vagon vina. Odgovorio sam da jesmo – ali uz napomenu da zato Sveti Otac mora opet posjetiti Đakovo«, prisjetio se anegdote nadbiskup Srakić. Nadalje, papa Ratzinger bio je prilično detaljno upućen i u zbivanja Domovinskoga rata te u ratna razaranja istočne hrvatske biskupije, dodao je đakovačko-osječki nadbiskup u miru.

Osobno uključen u rješavanje pitanja

Nadbiskup Srakić bio je i prvi đakovačko-osječki metropolit, pa s osobitom radošću pamti dane utemeljenja Đakovačko-osječke nadbiskupije 2008. godine. »Takve i druge važne stvari, papa Benedikt XVI. htio je rješavati tako da u sve bude i osobno uključen. Slično je postupao i u vrijeme teškoća kroz koje je za njegova pontifikata prolazila Porečka i Pulska biskupija«, zaključio je nadbiskup u miru Srakić.