NAKON PREDAJE LISTA S POTPISIMA ZA REFERENDUM Političari bježe od odgovaranja svojim biračima

Snimio: B. Čović

Cesare Avenati je dječak oko kojega se dugo obavijaju razne zavrzlame, pravne i one rastavljenih roditelja. Nakon života s majkom u Splitu dječaka je ovih dana otac odveo kući u Italiju. O slučaju su se raspisali brojni mediji. Slučaj devetogodišnjega dječaka Cesarea Avenatija koji je silom odveden iz svoga splitskoga doma, čime se napokon provela sudska odluka da se dječak povjeri otcu, na najgori mogući način svjedoči o mračnim stranama hrvatskoga društva. Uživo smo imali priliku promatrati kako se djetetu nanosi nepopravljiva šteta jer u Hrvatskoj ne funkcioniraju institucije, kako se posljedično pravda kroji na cesti, a političari, i to saborski zastupnici koji su izravno odgovorni za ovakvo stanje društva, preko leđa nesretnoga dječaka skupljaju jeftine poene, lupaju besmislice sa saborske govornice. Ostaje pitanje tko je najviše zakazao. Nitko ne može znati što se događalo između roditelja maloga Cesarea, zašto su se njegova majka Nina Kuluz i otac Alessandro Avenati razišli, je li bilo šansi za razuman dogovor o skrbi nad djetetom. Istinu znaju samo njih dvoje i sud. A sud je odlučio da skrbništvo nad dječakom dobiva otac i da dijete treba živjeti s njim u Italiji. Sudbina djeteta kroji se preko medija i na cesti. Dječaku je nanesena nepopravljiva šteta. Silom je proveden pravorijek da se dodijeli otcu. Otrgnut je iz splitske sredine koja mu je poznata i koja mu je postala dom… 

Strah političara za stečene povlastice

O Istanbulskoj inicijativi puno se govorilo. U Sabor su ovih dana stigli i potpisi za raspisivanje referenduma o opozivu ratifikacije Istanbulske konvencije.

Vrijeme će pokazati koliko je (ne)opravdano osporavanje referenduma vodećih političkih stranaka, koje se iz straha za stečene povlastice bore da se u Hrvatskoj ne stvori stanje da političari počnu odgovarati svojim biračima.

Kako piše Željka Godeć, sada počinje provjera više od 700 000 potpisa. Glavni inicijator skupljanja potpisa je predsjednica inicijative za opoziv Istanbulske konvencije Kristina Pavlović, koja ih je u društvu aktivista došla i predati. Nekako istodobno saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno je odlučio pozvati Vladu da provjeri broj vjerodostojnih potpisa za referendumsku inicijativu »Narod odlučuje«, kojom se traži promjena izbornoga zakona. Obor traži od Vlade da provjeri jesu li potpisi skupljeni u skladu sa zakonom o referendumu. Većina članova odbora, i vladajućih i opozicije, smatra da je zahtjev za ukidanje prava zastupnicima nacionalnih manjina da odlučuju o povjerenju Vladi i državnom proračunu neustavan. SDP-u je referendum neprihvatljiv, naglasio je Peđa Grbin i najavio da će SDP za obje inicijative od Ustavnoga suda tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja. Zanimljivo je razmišljanje Lovre Kuščevića, koji napominje da je HDZ-u stalo da se volja birača na najbolji mogući način preslika u Sabor, za to podržava preferencijalno glasovanje koje će uvesti i u lokalne izbore. Na okruglom stolu o izbornom sustavu ponovio je da HDZ nije protiv promjena izbornoga zakona, ali će inzistirati na konsenzusu, a ne na referendumu. Kuščević je pojasnio kako HDZ nije protiv preferencijalnoga glasovanja, nego protiv smanjivanja izbornoga praga na četiri posto jer bi to dovelo do još većega fragmentiranja Sabora i rezultiralo »neredom i politikantstvom«, procjenjuje da »Narod odlučuje« želi na štetu desnoga biračkoga tijela i glasača HDZ-a sebi osigurati političku vidljivost… No vrijeme će pokazati koliko je (ne)opravdano osporavanje referenduma vodećih političkih stranaka, koje se iz straha za stečene povlastice bore da se u Hrvatskoj ne stvori stanje da političari počnu odgovarati svojim biračima.

Svjedodžbe bez oznake spola i imena roditelja
Učenici i učenice osnovnih i srednjih škola na kraju ove 2017./2018. školske godine, kako piše Marijana Cvrtila, prvi put će dobiti razredne svjedodžbe na kojima ne će stajati – ni oznaka njihova spola ni imena roditelja. Ti novi obrasci stigli su u škole, učitelji ih popunjavaju, jer već ovih dana svjedodžbe će biti uručene osmašima budući da oni trebaju 26. lipnja početi s prijavama obrazovnih programa za upis u srednje škole. Neki prosvjetari ostali su nemalo iznenađeni i izgledom svjedodžba, a u situaciji kada još nisu splasnule uzavrele rasprave o Istanbulskoj konvenciji čini se da je »papir« bez spola učenika i imena njihovih roditelja dodatno raspirio rasprave po zbornicama. »Djeca svjedodžbe moraju dobiti, što mi tu možemo. Nas učitelje ionako nitko ni o čemu takvom ne obavještava, pa tako ni ovaj put«, kaže jedna učiteljica. Na novoj svjedodžbi primjerice za osnovne škole svi podatci ostaju gotovo isti kao i lanjske godine, međutim oznaka M ili Ž za spol, kao i imena roditelja/skrbnika djeteta više nema. Dok se komentari u zbornici ne stišavaju, iz odgovora Ministarstva znanosti i obrazovanja dade se iščitati kako navodno novi izgled svjedodžba nema nikakve veze s tekstom Istanbulske konvencije. Iz Ministarstva, naime, objašnjavaju da je takvo rješenje doneseno u Pravilniku o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama, objavljenom 17. svibnja 2017. godine. Taj pravilnik donio je prethodnik sadašnje ministrice. U skladu s tim promijenili su se i obrasci javnih isprava i ostale pedagoške dokumentacije koju škola vodi. Prilikom izrade Pravilnika imenovana je radna skupina, koja se konzultirala i sa školama, Agencijom za odgoj za obrazovanje, Agencijom za strukovno obrazovanje te je uvaženo i njihovo mišljenje. Što se tiče podataka na svjedodžbama, na njima se nalaze samo podatci potrebni za izdavanje javne isprave o uspjehu učenika i učenica, a svi ostali podatci vode se u matičnim knjigama škole, kao dosad – stoji u pismenom odgovoru Ministarstva na novinarski upit. Tvrde da i nove svjedodžbe nisu donijele nikakve nove troškove, ni proračunu ni školama. S obzirom na to da se svjedodžbe ispisuju iz sustava e-Matica, škole od »Narodnih novina« kupuju prazne obrasce kao i dosad. Ovisno o vlastitoj odluci, škole kupuju obrasce svake godine ili za više godina, ovisi o broju učenika koji pohađaju školu. Novim Pravilnikom smanjen je broj obrazaca javnih isprava i obvezne pedagoške dokumentacije – poručuju iz Ministarstva. No to ipak ne znači da duh Istanbulske konvencije, koji vladajući, kako se pokazalo u glasovanju u Hrvatskom saboru, većinom podržavaju, nije i tu na djelu, čak i prije i bez ratifikacije konvencije, što pokazuje kolika je snaga ideološkoga nasilja već na djelu.

 

Kockarnica kraj crkve i škole!?

Na splitskom području Brda desetak metara od crkve i škole zamišljeno je otvaranje kockarnice. Tomu su se usprotivili i škola i građani i Crkva. Jednoglasnom odlukom gradskoga vijeća na adresu Ministarstva obrazovanja uskoro će se uputiti inicijativa za izmjenu postojećih zakona i ponovno vraćanje stavke koja bi neprimjerene sadržaje za djecu i mlade, kao što je kockarnica, držala podalje od obrazovnih ustanova i vjerskih objekata. »Podržavamo inicijativu da se vrati članak zakona koji regulira da se u krugu od petsto metara od škola i vjerskih objekata zabrani rad kockarnicama i sličnim neprimjernim sadržajima«, nakon kratke rasprave u Banovini zaključio je Mate Omazić, gradski pročelnik Službe za društvene djelatnosti. Time bi Split postao jedini grad u državi koji je jednoglasnom podrškom svih vijećnika odlučio stati na kraj problemu s kojim se bori cijela Hrvatska. U posljednje vrijeme sve su učestaliji takvi pokušaji, što su čitatelji nedavno imali prilike vidjeti na stranicama »Slobodne Dalmacije« koja je objavila da je na nekoliko koraka od Doma mladih i ekonomske škole otvoren striptiz-bar.

»Danas više nema toliko ovisnosti o drogi i alkoholu koliko o kocki. Velik je to problem na terenu jer imate razorene obitelji, otčeve koji kockaju, a Caritasi i druge institucije pokrivaju dječje marende, knjige, ogrjev, struju, podstanarske troškove…« spremno odgovara don Darko Matijević, župnik u crkvi Materinstva Blažene Djevice Marije na Brdima, pokraj koje će uskoro osvanuti napadna reklama i blještava svjetla kasina. »Komentar je da tu idu samo odrasli. Pa nisu djeca problem, ne će ona kockati! Ljudi su doktorirali na temu utjecaja roditelja koji kockaju na njihovu djecu, odgoj i same navike najmlađih. Vjerujte, posljedice su jasno vidljive. Ako je kockarnica deset metara zračne linije od ulaza u crkvu, a trideset metara od škole, u takvu okružju djeca se naviknu na takav sadržaj i postaje im normalno«, ističe župnik Matijević.