NESVAKIDAŠNJE POSTIGNUĆE Češki ministrant ministrirao u 125 europskih crkava

Desetogodišnji ministrant Patrik Müller iz Češke
Patrik Müller

ČEŠKA • Nesvakidašnjim se postignućem može pohvaliti desetogodišnji Patrik Müller iz Roudničke na jugu Češke. Od svoje četvrte godine ministrirao je na misama u 125 različitih crkava diljem Europe pa je ušao na popis čeških rekordera i za svoj pothvat primio posebno priznanje. »Do sada mi je najljepše bilo ministrirati u bazilici sv. Petra u Vatikanu, ondje mi se najviše svidjelo«, rekao je češki ministrant, koji je prvi put ministrirao u svojoj župi u studenom 2017. godine s četiri godine i pet mjeseci.

Ministrirao i s Papom

S obitelju često putuje i odlazi na hodočašća, a zahvaljujući ministriranju u crkvama diljem Europe, Patrik je imao priliku vidjeti mnoge crkve iz mjesta do kojih obični posjetitelji ni turisti ne mogu doći. Svako Patrikovo ministriranje otac Tomas zabilježio je fotoaparatom, a na poticaj prijatelja počeo je popisivati mjesta gdje je ministrirao. Kod oltara je tako posluživao u Betlehemu u bazilici Isusova rođenja, u Ženevi, u Bruxellesu, u Luxembourgu, u sve četiri rimske papinske bazilike, a u Jeruzalemu je čak nosio križ u ulaznoj procesiji na misnom slavlju. Za ministriranje u crkvama po Europi najčešće je dovoljno ponuditi se svećeniku predslavitelju, govori dječak, a prethodna prijava potrebna je samo u iznimnim slučajevima. »To je bilo potrebno, primjerice, za misu s papom Franjom u Budimpešti 2023. na kojoj je Patrik ministrirao. Organizatori su nam potvrdili da je on bio jedini ministrant iz inozemstva«, rekao je otac Tomas.

Ministrant rekorder nema problema s komunikacijom u inozemstvu jer od vrtića uči engleski jezik, a posluživanje kod oltara i slijed mise poznat mu je neovisno o jeziku zahvaljujući istovjetnim liturgijskim gestama. Osim ministriranja u školi najviše voli likovno izražavanje, u slobodno vrijeme svira bubnjeve, a voli slušati i Beatlese.