NOVI IZAZOVI VARAŽDINSKOGA »BEDEMA LJUBAVI« I u miru pomažu potrebitima

Humanitarna organizacija »Bedem ljubavi«, Varaždin
Renata Pocedulić, predsjednica Humanitarne organizacije »Bedem ljubavi«, Varaždin

Početkom Domovinskoga rata, u rujnu 1991. godine, osnovan je Bedem ljubavi Varaždin, kao pokret majki za mir koji se pridružio majkama koje su spašavale mladiće koji su služili vojni rok u svim krajevima nekadašnje Jugoslavije. Po završetku rata Bedem ljubavi Varaždin svoje je djelovanje usmjerio na aktivnosti podizanja kvalitete življenja mnogočlanih obitelji, bolesne djece, starih, bolesnih i osamljenih osoba. Osim toga, u svojem djelovanju usmjeren je na poticanje mira, toleranciju i suradnju sa svima koji su spremni uključiti se u razne aktivnosti pomaganja ljudima u potrebi. Među korisnicima udruge i romske su obitelji koje žive u okolici, za koje se osim materijalne pomoći organiziraju i razne vrste edukacija iz područja odgoja, zaštite okoliša, kvalitetnijega roditeljstva te niza drugih tema iz svakodnevnoga života.

Po završetku rata Bedem ljubavi Varaždin svoje je djelovanje usmjerio na aktivnosti podizanja kvalitete življenja mnogočlanih obitelji, bolesne djece, starih, bolesnih i osamljenih osoba. Osim toga, u svojem djelovanju usmjeren je na poticanje mira, toleranciju i suradnju…

U najvećoj mjeri Bedem ljubavi pomaže potrebitima nabavom hrane, odjeće, obuće, kućanskih potrepština i aparata, školskoga pribora, kao i namještaja, uglavnom rabljenoga. Najugroženijim obiteljima povremeno pomaže u plaćanju režija, kupnji lijekova ili pomagala. Najviše financijskih sredstava pribavljeno je i podijeljeno uz pomoć tzv. kumstva u suradnji s Njemačko-hrvatskom zajednicom iz Koblenza koje osigurava redovite mjesečne financijske potpore za desetak siromašnih obitelji Varaždinske županije. Tridesetak volontera Bedema ljubavi odradilo je gotovo 1600 volonterskih sati, najviše u akcijama prikupljanja i podjele hrane, odjeće i obuće te pečenja kolača za korisnike Caritasove kuhinje koji se dijele za Božić i Uskrs, ali i drugim aktivnostima usmjerenim na podizanje kvalitete života najsiromašnijih sugrađana. Suradnja s Caritasom Varaždinske biskupije traje više od deset godina i prepoznata je u varaždinskom kraju. Veoma je značajna i suradnja s Pastoralnim centrom Varaždinske biskupije »Sveti Ivan Krstitelj«, ali i s brojnim udrugama i institucijama u zajednici. Volonterke Bedema ljubavi redovito pružaju različite oblike laičke psiho-socijalne pomoći te pomoć u učenju, za obitelji u kojima je ozbiljno narušena dinamika obiteljskih odnosa, osobito kad je u pitanju alkohol ili neki drugi oblik ovisnosti i/ili odgojne teškoće. Provela je na primjer i projekt »Bedem ljubavi za OSI« u kojem su osigurana sredstva za uslugu osobne asistencije za 11 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta s područja Varaždinske županije koji je financiran iz Europskoga socijalnoga fonda.