KOPRIVNIČKA UDRUGA »BOLJE SUTRA« Promijenili lice grada

Udruga Bolje sutra, Koprivnica
Marija Mraz, predsjednica udruge osoba s invaliditetom »Bolje sutra«, Koprivnica

Tridesetak građana s invaliditetom, članova njihovih obitelji i prijatelja bilo je nezadovoljno postojećim statusom u Koprivnici i odlučilo je to promijeniti. Stoga su 2003. osnovali udrugu osoba s invaliditetom »Bolje sutra«. Sudjelovanje osoba s invaliditetom u događajima u zajednici bilo je minimalno. Bili su »nevidljivi« građani. Da bi se mogli uključiti u zajednicu, trebalo je otkloniti urbanističke i arhitektonske barijere, omogućiti prilagođen prijevoz osoba s invaliditetom da bi se stvorili bolji uvjeti obrazovanja i zapošljavanja.

Niz javnih akcija doveo je do željenih promjena. Prva modna revija u kojoj su manekeni bile žene u invalidskim kolicima skrenula je pozornost na neprilagođenost ginekološke ambulante u Domu zdravlja ženama u invalidskim kolicima. Humanitarnoj modnoj reviji bio je cilj prikupiti potrebna sredstva za kupnju prilagođenoga stola za žene s invaliditetom. Drugom akcijom, revijom frizura, prikupljena su sredstva za kupnju prilagođene stolice za djecu s teškoćama u Knjižnici i čitaonici »Fran Galović«. Tijekom 15 godina djelovanje udruge mijenjalo se i »lice« Koprivnice. Sada je 80 posto barijera otklonjeno. Postoji prilagođen javni toalet, zgrada gradske uprave i vijećnica popuno su prilagođene za kretanje osoba s invaliditetom.

Udruga provodi projekte i programe namijenjene osobama s invaliditetom, njihovim obiteljima, ali i cjelokupnoj zajednici, kao što su usluge osobne asistencije za članove s najtežom vrstom invaliditeta i prijevoz prilagođenim vozilom. Provode se projekti u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja, iz nacionalnoga programa sigurnosti cestovnoga programa, projekti za stjecanje znanja i vještina za zapošljavanje, a jednom mjesečno omogućena je pravna pomoć stručnjaka/pravnika.

Udruga nastoji projektima educirati javnost o pravilnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom, osobito službenike u javnim službama. Posebna pozornost pridaje se edukaciji djece predškolskoga, osnovnoškolskoga i srednjoškolskoga uzrasta s temom »Mala škola tolerancije prema različitosti«, kako bi ih se podučilo i osvijestilo o vrijednostima različitosti. Udruga je stvorila uvjete za pokretanje društvenoga poduzeća u kojem osobe s invaliditetom izrađuju tjesteninu s koprivom »KopriVITA«. Udruga ima dva puta mjesečno radioemisiju u kojoj informira članove i javnost o svim važnim i aktualnim događajima. Sve aktivnosti udruge usmjerene su na stvaranje društva jednakih mogućnosti za sve.