PRIJATELJI HOSPICIJA Pomoć onima koji napuštaju život

Hrvatska udruga prijatelja hospicija
Prim. Egidio Ćepulić, dr. med, predsjednik Hrvatske udruge prijatelja hospicija

Hrvatska udruga prijatelja hospicija (HUPH) osnovana je prije 20 godina na inicijativu profesorice Anice Jušić sa željom da se u Hrvatskoj osnuju hospiciji po uzoru na brojne europske zemlje. Uloga je hospicija olakšati posljednje trenutke života bolesnicima ponajprije kontrolom bolova, ali i drugih neželjenih simptoma koje bolesnik može imati, kao i pomoći njihovim obiteljima u podnošenju teških trenutaka koje bolest donosi obitelji. Dakle, temeljna je uloga hospicija, kao i volontera koji sudjeluju u radu hospicija, podizanje kvalitete života u terminalnoj fazi bolesti.

Kako u vrijeme osnivanja udruge u Hrvatskoj nije postojao ni jedan hospicij, članovi udruge, koji su svi bili volonteri, obavljali su brojne hospicijske kućne posjete. To čine i danas, ali u manjoj mjeri jer su osnovani centri za palijativnu skrb po domovima zdravlja. U udruzi su od početka bili angažirani kako zdravstveni tako i brojni nezdravstveni volonteri.

Uglavnom se pruža potpora onkološkim bolesnicima (bolesnicima s rakom) kojima se bolest više ne može kontrolirati i zaustaviti, tako da bolest napreduje i uzrokuje brojne poteškoće, među kojima je najznačajnija bol. Zato je glavna uloga zdravstvenih volontera u hospiciju uspostaviti kontrolu boli, a nezdravstvenih druženje s bolesnikom i potpora obitelji tijekom završnoga razdoblja bolesti, kao i u žalovanju.

Udruga je financirana kroz projekte i donacije, a iz tih sredstava kupljeni su kreveti, kolica, oksigenatori i respiratori, pelene i dr., što se sve besplatno posuđuje, odnosno daje bolesnicima. Bolesnici i obitelji mogu se obratiti udruzi na broj telefona 091 4422 527. Adresa udruge je: Dom zdravlja Istok, Hirčeva 1. Netko od volontera obići će bolesnika kako bi se utvrdilo kakav oblik pomoći treba.

Udruga je do sada organizirala i 26 tečajeva za volontere. Na tim tečajevima predavanja drže liječnici, socijalni radnici, fizioterapeuti, duhovnici, etičari i drugi, a mnogi od njih su i sami volontirali u udruzi. Informacije o tečajevima obznanjuju se uglavnom preko Radio-Marije ili usmenim predajama. Udruga surađuje s drugim srodnim udrugama u Zagrebu, kao i s palijativnim odjelima u bolnici u Rockefellerovoj i Novom Marofu.

Udruga godinama nastoji ishodovati osnivanje prave hospicijske ustanove u Zagrebu i drugim većim gradovima u Hrvatskoj, no političari imaju »sluha« za hospicij samo u predizborno vrijeme. Već 2003. godine govorilo se o osnivanju hospicija u Zagrebu, a tek je u ljetu 2019. godine donesena odluka u Skupštini grada o osnivanju dvaju hospicijskih centara, no kada će se to i ostvariti, ostaje nepoznanica.

Udruga je godine 2005. organizirala veliki koncert u Lisinskom radi prikupljanja sredstava za izgradnju hospicija sv. Luke u Zagrebu pod motom »Pružimo onima koji napuštaju život pažnju kakvu dajemo onima koji u život ulaze«. No dalje od toga nije se moglo.