UDRUGA »HRVATSKA ŽENA OTOK« Stvaranje humanoga okružja za život

Foto: Shutterstock
Marija Čepo, predsjednica udruge »Hrvatska žena« Otok

U gradu Otoku u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 2004. godine djeluje udruga »Hrvatska žena« koja je osnovana s ciljem pomaganja sugrađanima na različitim područjima – zdravstvenim, socijalnim, psihološkim. Udruga ima 54 članice, koje volonterski rade na dobrobit sugrađana. Osim toga udruga je usmjerena na očuvanje tradicijske baštine organiziranjem radionica zlatoveza, ručnoga rada i slično.

Članice sudjeluju u pomaganju potrebitima upravo tim radionicama odnosno proizvodima napravljenim u radionicama poklanjajući ih udrugama osoba s invaliditetom i ostalim udrugama koje te proizvode prodaju kako bi osigurale određena novčana sredstva koja su im potrebna. Kreativne radionice imaju višestruku korist: zbližavaju sugrađane, otkrivaju talente, potiču kreativnost i zadovoljstvo. Darivanjem proizvoda svi su zadovoljni, a oni kojima je najpotrebnije prodajom tih proizvoda osiguravaju dio sredstava za život.

U organizaciji humanitarne sekcije pronalaze se načini skupljanja sredstava za oboljele od malignih bolesti kako bi im se olakšao odlazak na liječenje ili nabavu potrebnih sredstava. Osim toga, članice posjećuju staračke domove i ustanove za skrb osoba s intelektualnim i tjelesnim poteškoćama, poklanjaju im svoje proizvode, ali i razgovaraju i druže se s njima. Tijekom 2009. i 2010. godine u sklopu projekta »Očuvanje tradicijske baštine« provodile su se radionice u otočkom Dnevnom boravku za starije osobe. Volonterke su svim korisnicima pružale usluge prijevoza, a najvažnija je motivacija i druženje uz razgovor. Korisnici Dnevnoga boravka i volonterke izrađivali su ručne radove različitim tehnikama. Volonterke su svakodnevno sudjelovale svojim radom u Dnevnom boravku.

Ta suradnja nastavljena je u manjem obujmu i dalje. Volonteri udruge uključuju se u sve potrebne oblike pomoći u nedaćama kao što su poplave i slično te sudjeluju u svemu što se događa u zajednici poput proslave Dana zdravlja i crkvenih blagdana. Osim socijalnih oblika pomoći, svakako je važna briga o zdravlju, na koju potiču sugrađane.

Uz organiziranje raznih tribina, imaju i grupe za rekreaciju, održavaju turnire u pikadu i rukometu te tečajeve slavonskih plesova, na koje dolaze uglavnom starije osobe. To iskustvo pokazalo se korisno za fizičko i psihičko zdravlje građana. Sve u toj udruzi je besplatno – radionice, tečajevi plesa, informatike, stranoga jezika, rekreacije, pečenje kolača za crkvena događanja ili događanja u gradu i ostalim udrugama te brojne druge aktivnosti. Cilj je takvoga djelovanja pomoć bližnjima, poticanje na zajedništvo i stvaranje humanoga okružja za život.