ŠTO SE DOGAĐA S BESKUĆNICIMA UTORKOM I PETKOM NAVEČER? Ulica – mjesto susreta s potrebitima

Humanitarna udruga »Savao«, Zagreb
Zvonko Jambrešić, predsjednik Humanitarne udruge »Savao«, Zagreb

Udruga »Savao« osnovana je 29. lipnja 2017., na blagdan sv. Petra i Pavla, i otuda ime nakon otvaranja Svetoga pisma na poglavlju »Savlovo obraćenje«. Okuplja 18 članova i više od 100 volontera uključenih u rad, a osnovana je u svrhu pomaganja socijalno isključenim ljudima i konkretno onima koji se nalaze na ulici (beskućnici). Udruga je najaktivnija u mobilnoj pučkoj kuhinji koja izlazi na ulice po uzoru na Majku Tereziju. Utorkom i petkom u 20 sati okupljanje je članova udruge i volontera ispred glavne pošte u Branimirovoj u Zagrebu i petkom u 22.30 na Ljubljanici (Remizi) u Zagrebu. Prethodno se kod misionarka ljubavi pripreme sendviči, topli čaj, kava ponekad topli obroci te odjeća i obuća, higijenske potrepštine i ostalo što se prikupi iz donacija. Sve se to podijeli u susretu s beskućnicima na ulici.

Udruga posebno surađuje s redovnicama misionarkama ljubavi te s franjevcima s Kaptola, studentima iz Palmotićeve (SKAC) te ostalim volonterima suradnicima i dobročiniteljima. Provodi i veliki projekt u selu Gornjem Viduševcu (pokraj Gline) gdje se planira izgraditi rehabilitacijski centar za beskućnike. Obnavlja se kuća za prihvatilište za beskućnike, a taj prostor proširit će se i na dodatne sadržaje kao što je duhovni centar te rad na farmama i plantažama. Na taj način potiče se resocijalizacija uz rad i molitvu, da osobe u potrebi mogu samostalno funkcionirati u društvu i da se osjećaju korisno i dostojanstveno, da shvate da nisu odbačene. Postoji još nekoliko manjih projekata za socijalno ugrožene osobe u Zagrebu i šire, u obliku radionica, dnevnoga boravaka, pomaganja siromašnim obiteljima, zajedničkih hodočašća, zapošljavanja beskućnika, raznih edukacija i slično.

Pomoć za ljude u potrebi moguće je potražiti kontaktom s udrugom ili nekim članom ili volonterom, za koje se mogu raspitati kod redovnica i franjevaca, a mogu pomoć potražiti na ulici utorkom i petkom na lokacijama gdje udruga organizira susret s beskućnicima. Svi zainteresirani za suradnju s udrugom volonterstvom, članstvom ili donacijom ili nekim drugim oblikom pomoći i suradnje itekako su dobrodošli i mogu se javiti na Facebook-stranicu, gdje su svi podatci, ili osobno na telefon 098 413 927 (predsjednik) ili 091 7385 535 (tajnik). Udruzi su potrebni odgovorni ljudi koji su spremni sudjelovati u brojnim aktivnostima.