KAD DJECA TEŠKO OBOLE… Kap po kap za pomoć potrebnima

Udruga Slap
Udruga »Slap«, Slavonski Brod; Davor Piršlin, dopredsjednik udruge

Djeca oboljela od malignih bolesti, kao i njihove obitelji, suočavaju se s brojnim fizičkim, psihičkim i socijalnim poteškoćama, u kojim im je potrebna pomoć i potpora. Stoga su roditelji oboljele djece i medicinsko osoblje Opće bolnice »Dr. Josip Benčević« u Slavonskom Brodu 2008. godine, na poticaj Udruge »Sanus« iz Splita, osnovali Udrugu »Slap«. Namjera im je pružati pomoć djeci i roditeljima suočenima s malignim bolestima, a posebice donositi im ohrabrenje i potporu da prebrode najteža životna razdoblja. Suočavanje s dijagnozom maligne bolesti kod djece, nuspojavama terapije i strahovima, a posebno gledanje patnje, teško je bez odgovarajuće potpore. U takvim je situacijama roditeljima korisna međusobna podrška i razmjena iskustava jer se najbolje mogu razumjeti oni koji se nalaze u sličnim životnim poteškoćama. Osim toga, udruga organizira i potiče razne aktivnosti i susrete te pomoć psihologa, duhovnika i drugih stručnjaka.

Teška bolest djeteta zahtijeva dodatne materijalne izdatke, koji su često vezani uz sufinanciranje potrebnih lijekova, odlaske u inozemstvo radi dijagnostike i liječenja i slično, pa je nerijetko obiteljima potrebna i materijalna pomoć. Posebice je takva pomoć potrebna obiteljima slabijega imovinskoga stanja, koji su djetetovom bolešću dodatno osiromašeni. Zato udruga organizira razne oblike prikupljanja novca: preko koncerata, predstava, športskih događanja… Donacijama se uz ostalo financira i besplatan smještaj za roditelje čija su djeca na liječenju u Zagrebu jer su ti troškovi iznimno visoki. Osim toga, udruga se uključuje i u razne humanitarne aktivnosti s ciljem pomaganja drugim ljudima.

Članovi udruge organizirali su i akcije prikupljanja krvnih pripravaka za potrebe Zaklade »Ana Rukavina«. Nadalje, prikupljenim sredstvima na sajmovima (Florafest, Božićni sajam…), i humanitarnim akcijama udruga je donirala dva medicinska uređaja za pedijatrijski odjel Opće bolnice »Dr. Josip Benčević«. Rade i na osvješćivanju javnosti za pomoć potrebitima pa uključuju sugrađane u razne humanitarne akcije. U jednoj od akcija prikupljanja plastičnih čepova udruga se povezala s učenicima osnovnih i srednjih škola. »Slap« okuplja oko 50 članova – obitelji s područja Brodsko-posavske županije, a pridruženi članovi po potrebi se uključuju u rad kao volonteri. Grad Slavonski Brod udruzi je 2012. godine dodijelio priznanje i nagradu »Štit Berislavića« za dobrotvorni i humanitarni rad.