ZAKLADA »ČUJEM, VJERUJEM, VIDIM« Prilika za učenje i druženje

Članovi zaklade »Čujem, vjerujem, vidim« u Dubrovniku
Mirko Hrkač, osnivač i upravitelj zaklade »Čujem, vjerujem, vidim«

Zaklada »Čujem, vjerujem, vidim« ima svrhu pomoći djeci, mladima i studentima s invaliditetom osiguravanjem potrebne pomoći za prevladavanje individualnih teškoća tijekom formalne i neformalne edukacije. Znatan dio aktivnosti zaklade usmjeren je na prilagodbu literature slijepim i drugim osobama koje se ne mogu koristiti standardnim tiskom te omogućiti pristup literaturi snimanjem zvučnih knjiga u mp3 i daisy formatu iz svih područja ljudskoga života, ponajprije duhovne katoličke literature, literature iz područja književnosti, povijesti, publicistike, zdravstva i slično. Zvučne su knjige dostupne u specijalnoj knjižnici »Čujem, vjerujem, vidim« u sastavu zaklade u Zagrebu.

Program ima dvostruki cilj. Prvi je omogućiti mladima s invaliditetom posjet mjestima koja sama zbog svoga invaliditeta ne mogu posjetiti, a imaju želju kao i svaka druga mlada osoba bez invaliditeta putovati, družiti se, stjecati nova prijateljstva. Drugi je cilj programa omogućiti mladima bez invaliditeta da upoznaju mlade s invaliditetom…

Prije tri godine pokrenut je program »Građa lagana za čitanje« u sklopu kojega se lektirni naslovi prilagođuju učenicima s disleksijom. Program se provodi u suradnji s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu. Posebno je značajan program »Izgradnja vršnjačke potpore, mladi pomažu mladima s invaliditetom«. Program ima dvostruki cilj. Prvi je omogućiti mladima s invaliditetom posjet mjestima koja sama zbog svoga invaliditeta ne mogu posjetiti, a imaju želju kao i svaka druga mlada osoba bez invaliditeta putovati, družiti se, stjecati nova prijateljstva. Drugi je cilj programa omogućiti mladima bez invaliditeta da upoznaju mlade s invaliditetom, da upoznaju njihov život i načine kako pristupiti, uspostaviti komunikaciju i pomoći, ako je to potrebno, osobi s invaliditetom s obzirom na vrstu invaliditeta. Svakoj mladoj osobi s invaliditetom osigurava se asistent, mlada osoba bez invaliditeta koja joj pomaže tijekom putovanja.

U sastavu zaklade »Čujem, vjerujem, vidim« djeluje i klub »Sv. Ana«. U klubu se okupljaju majke i djeca s različitim intelektualnim teškoćama, održavaju se razni susreti i druženja članova kluba te radionice za članove kluba. Organiziraju se i druženja s franjevačkim bogoslovima s Kaptola 9, što im je veoma važno kako bi ostvarili i svoju potrebu za duhovnom dimenzijom života. U rad kluba uključeni su i volonteri koji provode radionice i druženja s članovima kluba tijekom kojih su roditelji slobodni.

U suradnji sa savezom gluhoslijepih »Dodir« provodi se program prilagodbe Biblije na hrvatski znakovni jezik. U skoro vrijeme osobama oštećenoga sluha bit će dostupna i prva prilagođena knjiga, Evanđelje po Luki. Ovisno o želji uključivanja u rad zaklade, kao korisnik ili volonter, svaka zainteresirana osoba može se javiti elektroničkom poštom na adresu zakladacvv@gmail.com te dostaviti osnovne podatke o sebi i načinu svoga uključivanja u rad zaklade.