KRIŽEVAČKA UDUGA »MASLAČAK« Programi za sadržajnu svakidašnjicu

Udruga »Maslačak«
Tamara Premuš, predsjednica udruge »Maslačak«, Križevci

Osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima potrebna je sustavna podrška stručnjaka i zajednice kako bi im se olakšala svakidašnjica. Stoga je prije 28 godina osnovana Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji »Maslačak« Križevci. Osnovali su je stručnjaci da bi pomogli roditeljima i udomiteljima djece s teškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama.

Prije 28 godina osnovana je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji »Maslačak« Križevci. Osnovali su je stručnjaci da bi pomogli roditeljima i udomiteljima djece s teškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama.

U udruzi je 79 roditelja i udomitelja koji su redoviti članovi te 70-ak djece i mladih s teškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama. Kroz razne projekte i programe pružaju se usluge edukacijske rehabilitacije i kineziterapije te poludnevni boravak za takve iznad 21 godine za koje nema sustavne skrbi nakon što iziđu iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ili završe školovanje za pomoćna zanimanja. Kroz program se osobe osposobljavaju za razne vještine poput vrtlarstva i kuhanja, organizira se informatička radionica te ih se potiče na svrhovito provođenje slobodnoga vremena u likovno-terapijskim i glazbeno-scenskim radionicama te raznim oblicima radno-okupacijskih aktivnosti.

Od Grada Križevaca udruga je 2012. dobila na uporabu kuću koja je adaptirana uz pomoć donatora i sredstvima iz natječaja. Taj prostor rabi se za aktivnosti radne rehabilitacije. Članovi se brinu za čistoću i urednost kuće, obrađuju vrt, održavaju dvorište, kose travu te kuhaju i spremaju zimnicu od povrća koje su sami uzgojili. Većina je korisnika koji svakodnevno dolaze u udomiteljskim obiteljima i sa samohranim roditeljima te u dosta teškim uvjetima života. Većini osoba s intelektualnim teškoćama oduzeta je poslovna sposobnost ili su djelomično poslovno sposobni te nisu konkurentni na tržištu rada, ali uz podršku oni su punopravni članovi zajednice. Svakodnevno kroz tjedan okuplja se 15-20 takvih mladih.

Članovima su dostupni razni oblici psihološke i pravne pomoći te informiranja koje im je nužno zbog brojnih složenih osobnih i obiteljskih situacija. U rad udruge neizostavno su uključeni volonteri koji su velika pomoć na svim područjima rada s članovima. Proteklih godina provedena je humanitarna akcija »Udruzi ‘Maslačak’ pomozi da svoj kombi vozi«. Nabava kombija bila je važna zbog članova koji ne mogu dolaziti u udrugu jer nemaju vlastiti prijevoz niti postoji javni prijevoz te su zbog toga izolirani.

Članovi udruge aktivno su uključeni u život lokalne zajednice sudjelovanjem na događanjima i manifestacijama u gradu. Na taj način svojim aktivnostima obogaćuju zajednicu te ruše predrasude.