PROJEKT UDRUGE HVIDRA VIS »Zlatna ravnica – modro more«

Udruga HVIDRA Vis

Na otoku Visu aktivno djeluje udruga Hvidra, prepoznata na cijelom otoku zbog bogatstva aktivnosti koje pruža, a koje su usmjerene na dobrobit cijele zajednice. Osnovali su je hrvatski branitelji (hrvatski ratni vojni invalidi) 1992. s ciljem međusobne pomoći u brojnim teškim situacijama koje su posljedica ratnih zbivanja. Osim pomoći u ostvarivanju prava, ekonomske podrške, a posebno međusobnoga osnaživanja kroz rad i druženje, hrvatski branitelji članovi udruge postupno su proširivali svoje djelovanje na lokalnu zajednicu, pa i izvan otoka Visa.

Znatan dio aktivnosti udruge usmjeren je na pomoć i podršku djeci s invaliditetom i teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. U tu svrhu organiziraju se brojne humanitarne aktivnosti da bi se pomoglo obiteljima. O blagdanima udruga organizira brojne aktivnosti za djecu. Tako npr. za sv. Nikolu za djecu do 10 godina daruju 300-tinjak darova za cijeli otok. Uz to organiziraju po dvije predstave za djecu. Članovi udruge uključuju se i u sve aktivnosti koje se provode za djecu na otoku u organizaciji institucija i lokalne zajednice.

Osim pomoći u ostvarivanju prava, ekonomske podrške, a posebno međusobnoga osnaživanja kroz rad i druženje, hrvatski branitelji članovi udruge postupno su proširivali svoje djelovanje na lokalnu zajednicu, pa i izvan otoka Visa.

Intenzivna je suradnja Hvidre sa svim lokalnim zajednicama u gradovima Visu i Komiži te zajedničkim naporima nastoje poboljšati kvalitetu života na otoku. Udruga prikuplja sredstva za Caritas i Crveni križ te sudjeluje u pomoći drugim humanitarnim udrugama. Iz toga razdoblja ostala su i brojna prijateljstva sa stanovnicima i braniteljima u Hrvatskoj koja su nastala tijekom međusobnoga pomaganja. Primjerice, za vrijeme elementarnih nepogoda i poplava u Slavoniji Hvidra Vis uključila se u pomoć stanovništvu. Povezanost kopna i otoka posebno je vidljiva u razmjeni posjeta branitelja, ali i lokalnoga stanovništva.

Hvidra Vis s djecom s otoka i učiteljima posjećuje ratom stradala hrvatska područja počevši od Škabrnje do istočne Hrvatske, posebno Vukovara. U tim prijateljstvima stvorena je poveznica i s Udrugom branitelja Tordinci pa se razmjenjuju prijateljski posjeti i podrška u sklopu projekta »Zlatna ravnica – modro more«. U tim posjetima razmjenjuju se i proizvodi.

Udruga svojim radom nastoji pridonijeti ljepšemu i zdravijemu okolišu pa organizira razne akcije čišćenja okoliša, mora i plaže. U tu svrhu u pomoć dolaze i branitelji ronioci iz drugih područja Hrvatske pa se u takvim aktivnostima okupi i po tridesetak ronioca. Hvidra se posebno uključuje u organizaciju proslave Dana pobjede, koji je najveći događaj na otoku Visu. Posebno značajnu aktivnost Hvidra Vis provodi preko Centra veteranske solidarnosti koji je osnovan s ciljem širenja zajedništva svih stanovnika otoka, kao i mogućnosti ljetovanja braniteljskih obitelji iz kontinentalnoga dijela Hrvatske.