ŠESTEROČLANI TIM POMAŽE NAKON RATA Branitelj za branitelja

Željko Miškulin, predsjednik Humanitarne udruge »Branitelj pomaže branitelju«, Ivankovo
Željko Miškulin, predsjednik Humanitarne udruge »Branitelj pomaže branitelju«, Ivankovo

Šesteročlani tim sastavljen od hrvatskih braniteljica i branitelja, nakon završene edukacije za volontiranje u palijativnom timu, potpisao je i prve volonterske ugovore s Domom zdravlja Vukovar. Zbog povećanoga broja upita hrvatskih branitelja kojima je potrebna pomoć i povećanoga interesa novih članova osnovana je Humanitarna udruga »Branitelj pomaže branitelju« koja djeluje na području Slavonije (Vukovar, Osijek i Vinkovci), Zagreba, Velike Gorice i Metkovića. Članovi udruge većinom su braniteljice i branitelji, djeca branitelja i djeca poginulih branitelja. Usluge koje pruža udruga usmjerene su na braniteljsku i stradalničku populaciju i osobe s invaliditetom, na zaštitu zdravlja i socijalne djelatnosti. Naime, jednostavno je utvrditi kako je od početka Domovinskoga rata prošlo gotovo 30 godina i da su tada najmlađi dragovoljci imali 18-ak godina, a najstariji 50-ak i više godina te da danas najmlađi imaju 50-ak godina, a najstariji 80-ak i više godina, ako su još i živi, te da se bore s raznim zdravstvenim problemima i teško dobivaju pomoć primjerenu njihovu zdravstvenom stanju, koja doseže i palijativnu.

Iz predstavljenih rezultata preventivnih pregleda branitelja, kao i izračuna prosječne smrtnosti branitelja (54 godine), vidljivo je da je njihovo zdravstveno stanje bitno pogoršano te da takvim osobama treba pružiti svestranu i svekoliku pomoć da dostojanstveno prožive i to malo godina života što je pred njima i zato su članovi udruge prioritet usmjerili na pomoć braniteljima i rasterećenje njihovih obitelji. Brojne su aktivnosti koje provode članovi udruge, od pomoći i potpore nepokretnim, teško bolesnim i njihovim obiteljima do raznih humanitarnih aktivnosti u prikupljanju sredstava za liječenje, raznih pomagala, smještaja u ustanove i slično. Aktivnosti udruge prepoznali su gradovi, općine, bolnice i druge zdravstvene ustanove, kao i humanitarne, braniteljske, stradalničke i invalidske udruge te vjerske zajednice, s kojima su potpisane izjave o podršci i suradnji.

Kao novoosnovana udruga čiji je rad prepoznat kroz višegodišnje volontersko djelovanje u radu s braniteljima i osobama s invaliditetom, a posebno oboljelim od multiple skleroze, članovi su pozivani na međunarodne kongrese i simpozije o palijativnoj skrbi, zdravstvenoj i psihološkoj pomoći hrvatskim braniteljima na kojima su sudjelovali kao aktivni sudionici te svoj rad i daljnje aktivnosti predstavili ministrima i predstavnicima ministarstava branitelja i zdravstva.