U NOVU AKADEMSKU GODINU S »ISUSOM NA BRUCOŠIJADI« Istodobno s intelektualnom formacijom sazrijevati u vjeri

U novu akademsku godinu na duhovnoj obnovi s »Isusom na brucošijadi«

Najveće hrvatsko sveučilište – ono zagrebačko sa 60-ak tisuća studenata – koje u svoj zagrljaj prima mlade na putu obrazovanja iz cijele Hrvatske, početak nove akademske godine tradicionalno započinje misom zaziva Duha Svetoga, no sve veći angažman mladih katolika i njihovo buđenje ove godine doveli su do organiziranja velike duhovne obnove u dvorani »Dražen Petrović« u Ciboni.

Podijeljeno 4500 ulaznica

Jutro nakon košarkaške utakmice između »Cibone« i »Partizana«, posljednjega listopadskoga vikenda parket dvorane ispunile su stotine mladih sudionika programa »Isus na brucošijadi«, a u glavnim su igračkim ulogama bila trojica popularnih svećenika i studentskih kapelana: isusovac Ivan Ike Mandurić, salezijanac Damir Stojić i povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Ivan Valentić.

Sa željom da dopru do što većega broja mladih kod kojih postoji interes za duhovnu stvarnost, organizatori su priredili dvodnevni program, a na katehezama, nagovorima, molitvama i pjesmama sudjelovali su učenici i studenti već aktivni u pojedinim zajednicama, ali i oni koji prvi put sudjeluju na duhovnoj obnovi. Upravo na takvim mjestima i susretima, posvjedočili su mladi, dobivaju iskru koja je zapalila vjeru, oduševila i potaknula rast te kod mnogih bila presudna za uključivanje u župnu zajednicu i osnaživanje sakramentalnoga života. Uz studiranje i znanja u specifičnim strukama, na putu do diplome studenti su željni i hrane za dušu, žele pronaći mirno utočište koje im daje snagu i ohrabrenje za koračanje kroz život, a to su mogli primiti na duhovnoj obnovi uoči koje je podijeljeno oko 4500 bijelih narukvica – koje su bile besplatne ulaznice na duhovnu obnovu.

Iskoristili vrijeme i za ispovijed

Program je započeo u subotu 28. listopada u jutarnjim satima i trajao toga dana do 23 sata, kada je program završen slavljenjem i euharistijskim klanjanjem te je nastavljen u nedjelju u prijepodnevnim satima. Na početku programa mlade je u ime zagrebačkoga nadbiskupa pozdravio biskupski vikar za pastoral Marko Kovač, koji je rekao da je cilj duhovne obnove mladima prenijeti Kristovu poruku o vječnosti riječima današnjice, a zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić ponovio Papin pozdrav mladima da se usude sanjati velike stvari. Nedjeljno završno misno slavlje predvodio je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, koji je mladima rastumačio zapovijed ljubavi te ih potaknuo da po njoj žive svakoga dana i ugrade je u svoju formaciju.

Osim četiriju nagovora koje su izrekli svećenici tijekom dva dana, neizostavan dio programa »Isus na brucošijadi« bila su misna slavlja, kao i glazbena pratnja, o kojoj su se brinuli pjevači iz zajednica »Srce Isusovo« s Alanom Hržicom i »Božja pobjeda« s Petrom Buljanom, uz pratnju Nadbiskupijskoga zbora mladih. Mnogi su mladi vrijeme između predavanja i misnih slavlja iskoristili i za ispovijed u košarkaškoj dvorani.

Predstavljene aktivnosti za mlade

»Imate pravo na javni prostor kao što je ova dvorana. Čak i da Crkva ima ovako lijepu dvoranu, vaše je mjesto ovdje«, kazao je isusovac Mandurić na početku programa, ispričavši im da je tijekom posjeta Sveučilištu u Chicagu bio u kapeli većoj od zagrebačke katedrale. »Ona nije izgrađena u srednjem vijeku, nego prije stotinjak godina jer je Chicago moderan grad. I vama treba kapela na vašim fakultetima, neka tiha soba u kojoj ne bi bili ‘partiji’, gdje biste se pomolili prije ispita i razgovarali s Isusom«, rekao je o. Mandurić, objasnivši da se duhovnost mora odražavati u cijelom ljudskom stvaralaštvu i da je život bez nje zapravo život bez smisla.

Osim nagovora i slavljenja, na štandovima u predvorju dvorane mladi sudionici duhovne obnove imali su priliku upoznati se s aktivnostima brojnih molitvenih zajednica i crkvenih pokreta koji djeluju na području Zagreba s nakanom da se mladi uključe u život vlastitih župa te imaju priliku dozrijevati u vjeri istodobno s intelektualnom formacijom koju dobivaju na sveučilištu.