O VAŽNOSTI I ŠTOVANJU RELIKVIJA Ima li serija »Vjerski misteriji« crkvenu preporuku?

Poštovani. Dobio sam preporuku za Netflixovu seriju »Vjerski misteriji« koja istražuje povijest i značenje relikvija svetaca i Isusa Krista. Ima li ta serija preporuku Crkve? Bi li je vjernik trebao izbjegavati?

Čitatelj

Ne znamo ima li serija koju spominjete crkvenu preporuku, a o njoj isto tako ne znamo dovoljno kako bismo Vam sami odgovorili na Vaše pitanje. No, kako prenosi Katolička izvještajna agencija (Catholic News Agency) citirajući Andresa Henriqueza iz agencije ACI Prensa koji je tu vijest objavio 4. veljače ove godine, serija propitkuje »povijest i značenje relikvija svetaca i Gospodnju muku« u četiri nastavka. U njima su predstavljene »neke od najvažnijih relikvija za katolištvo«: trnova kruna, sveti Gral i djelić svetoga Križa koji se čuva u Rio de Janeiru u Brazilu. »Dodatno, posljednja epizoda te miniserije usredotočuje se na važnost relikvija svetaca, posebno na krvavu majicu blaženoga Rosarija Angela Livatina, talijanskoga sudca kojega je 1990. ubila sicilijanska mafija«, piše Henriquez i pojašnjava da u seriji možemo čuti one koji o njima govore kao o »legendama«, one koji govore da se katolici »klanjaju relikvijama«, ali u svakoj epizodi postoji i mišljenje »različitih katoličkih glasova«.

Jedan od tih glasova je i kardinal Marcello Semeraro, pročelnik Dikasterija za proglašenje blaženih i svetih, koji u posljednjoj epizodi sažima zašto Katolička Crkva čuva i časti svetačke relikvije. »Relikvije nas dovode do priča o svetosti, priča o muškarcima i ženama koji su se prepustili Bogu. Mi trebamo relikvije jer bismo bez spomena bili bez nade«, prenosi riječi kardinala Semerara Henriquez, koji dalje piše kako je u seriji posebna pozornost posvećena požaru koji je 2019. zahvatio katedralu Notre Dame u Parizu »gdje je umalo stradala trnova kruna koju je rimski vojnik stavio na Gospodinovu glavu«. Ta se trnova kruna čuva na posebnom tajnom mjestu još od Francuske revolucije zbog protukršćanskoga nasilja, a časte ju jednom godišnje – na Veliki petak – vjernici iz cijeloga svijeta. Vatrogasci nisu znali gdje se nalazi, a sačuvana je zbog napora kapelana pariških vatrogasaca Jean-Marca Fourniera. Kardinal Semeraro u toj posljednjoj epizodi odgovara i na mišljenje onih koji tvrde da se katolici »klanjaju« relikvijama i objašnjava da nije važna sama relikvija, nego ono što ona predstavlja, a to objašnjava i o. Carlos Martins, koji napominje da su relikvije »fizički predmeti koji su izravno povezani sa svetcima ili našim Gospodinom«, da »relikvije nisu magija«, da »nemaju snage same po sebi, koja bi bila odvojena od Boga« te da se njima »Gospodin koristi kao sredstvom iskazivanja svoga čuda jer našu pozornost želi usmjeriti prema svetcima kao uzorima i zagovornicima«.

Pod naslovom »Nova dokumentarna serija pokazuje važnost i štovanje katoličkih relikvija« katolički tjednik »The Catholic Weekly« iz pera novinara Mathewa de Souse 1. studenoga 2023. ističe da serija donosi osobna svjedočanstva i profesionalne analize kojima je cilj »pažljivo ispitati ta pitanja i baciti svjetlo na kršćanske najviše čašćene relikvije i njihov utjecaj na vjernike« i seriju naziva »uravnoteženim slavljenjem vjere« i kaže: »’Vjerski misteriji’ ne nastoje dati konačne zaključke o snazi tih relikvija ili njihovu značenju među vjernicima. Umjesto toga serija se oslanja na iskaze očevidaca i vjerodostojnost profesionalaca, svjetovnih i vjerskih, kako bi publika sama otkrila te odgovore«, pa mi zaključno možemo reći: ako seriju gledate imajući pred očima ispravan katolički nauk o relikvijama, i sami ćete moći prepoznati prikazuje li se u seriji pogrješno tumačenje i tko ga iznosi, kao i ima li u njoj praznovjerja – »i malo previše« – kako piše Joel Keller, koji i sam zaključuje: »Pogledajte seriju. Ako uspijete nadići lakovjernu prirodu ‘Vjerskih misterija’, pronaći ćete u njima zanimljivo ispitivanje moći svetih relikvija.«