OBITELJ I MEDIJI Sveti Josip – uzor svim modernim otčevima

Snimio: B. Čović | Proslava 330. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske

U modernom svijetu »bez otčeva«, u kojem uloga otca postaje sve više zamagljena i nejasna, papa Franjo predložio je otčinsku figuru za kojom zapravo vapi moderno doba – svetoga Josipa, skrenuvši, kako je već poznato, posebnu pozornost na njegov primjer proglašenjem 2021. Godinom sv. Josipa. U tom je duhu poseban prilog objavio i projekt »Obitelj i mediji«.

»Mnogi se istraživači slažu da se mnoge teškoće suvremenoga društva javljaju kao posljedice činjenice da živimo u eri bez otca (kako onoga pisanoga velikim slovom O, tako i općenito, pisanog malim slovom o).

Mnogi se istraživači slažu da se mnoge teškoće suvremenoga društva javljaju kao posljedice činjenice da živimo u eri bez otca… Otac više nije uzor, a često se i u crtićima on predstavlja kao nespretan i nesposoban voditi obiteljsku dinamiku

Otac više nije uzor, a često se i u crtićima on predstavlja kao nespretan i nesposoban voditi obiteljsku dinamiku. Ukratko, unatrag prethodnih godina svjedočimo progresivnoj ‘paternalnoj dezintegraciji’ koja otca smatra simbolom patrijarhalnoga društva koji treba uništiti«, objašnjava talijanski projekt. Niz longitudinalnih istraživanja, dakle onih koja su rađena na velikim uzorcima i tijekom duljih razdoblja, pokazuju da odsutnost otčinske figure u životu djece može rezultirati ozbiljnim posljedicama za njihov kasniji život. To su sklonost kriminalu, problemi s ponašanjem i školom ili problemi sa socijalizacijom. Važno je upozoriti da se to ne odnosi samo na otčeve koji su fizički odsutni, nego i na one koji su možda tijelom prisutni u životu obitelji, no ne trude se biti aktivni u odgoju djeteta.

»Sveti Josip model je autentičnoga otčinstva i podsjeća svakoga otca na nekoliko važnih stvari. Prije svega to je važnost prisutnosti, ljubavi, strpljenja i nenametljivosti. On nije poslan da bude ‘junački otac’ ili ‘glava kuće’, nego zato da bude pravi otac – iskreno svjedočanstvo autentične ljubavi. Takvu vrstu otca svi zapravo trebamo«, napominju »Obitelj i mediji«. Vraćanje pravoj ulozi koju otčinska figura zaslužuje u obitelji kulturni je i odgojni zadatak od iznimnoga značaja za suvremenu eru. U konačnici, kako podsjeća projekt »Obitelj i mediji«, pandemija je koronavirusa pokazala da su skromni ljudi, koji svakodnevno pokazuju hrabrost i snagu kroz male geste ljubavi i služenje, upravo oni koji su usadili duboku nadu u sve nas.

Istraživanje iz 2017. u SAD-u pokazalo je da 60 % odraslih muškaraca ima barem jedno dijete. Ista je studija otkrila da 39 % njih ima dvoje djece i, još važnije, da njih 37 % ima troje ili više djece, što pokazuje da se i u modernom društvu velike obitelji mogu itekako dobro uklopiti.