OD KUHINJE DO TIJELA Ljekovite moći krumpira

Krumpir
Foto: Shutterstock

Krumpir (Solanum tuberosum, lat.), važna je prehrambena kultura i vrijedan izvor bioaktivnih spojeva koji imaju potencijalno povoljne farmakološke učinke. Posebno se ističu njegova antioksidativna, gastroprotektivna i protuupalna svojstva. Gomolji krumpira bogati su ugljikohidratima, ponajprije škrobom koji čini 70 do 80 posto suhe tvari, zatim bjelančevinama, među kojima se ističu globulini i patatin, prehrambenim vlaknima, vitaminima poput vitamina C i vitamina B-kompleksa te mineralima među kojima prevladavaju kalij, magnezij, fosfor, željezo i cink. U narodnoj medicini krumpir se primjenjivao na različite načine.

Sirovi naribani gomolji upotrebljavali su se u obliku obloga za ublažavanje temperature, opeklina, reumatskih bolova i oteklina, a sok od sirovoga krumpira upotrebljavao se kod gastritisa, želudčanoga ulkusa i žgaravice. Krumpir je bio i važna komponenta dijetalne prehrane kod osoba s povišenim krvnim tlakom, bubrežnim bolestima ili probavnim tegobama. Novija istraživanja potvrđuju da polisaharidi i fenolni spojevi iz krumpira mogu smanjiti želudčanu kiselost i potaknuti regeneraciju želudčane sluznice. Također, visok udio kalija u krumpiru pridonosi regulaciji krvnoga tlaka, a neka istraživanja upućuju na to da redovita konzumacija kuhanoga ili pečenoga krumpira bez dodatnih masnoća može povoljno utjecati na lipidni profil.

Dobro je znati…

• Istraživanja i iskustva pokazuju da je svježi sok od krumpira učinkovito sredstvo u liječenju gastritisa. U tu svrhu preporučuje se uzimanje jedne žlice soka krumpira (ne više), razrijeđenoga s malo vode, približno pola sata prije doručka, ručka i večere.
• Krumpir je bogat izvor kalcija i fosfora, minerala ključnih za očuvanje zdravlja i čvrstoće kostiju. Osim toga, sadrži i željezo, magnezij te cink, koji pridonose sintezi kolagena, čime dodatno jača skeletni sustav.
• Kuhanjem krumpira u kori sačuva se oko trećine vitamina C, a pečenjem u kori gubitci se svode na minimum. Budući da se većina vitamina i minerala nalazi u ljusci i neposredno ispod nje, preporučuje se guliti samo tanak sloj.
• Sok krumpira tradicionalno se primjenjuje u njezi kože jer može ublažiti simptome akni, ekcema i hiperpigmentacijskih mrlja. Gnječeni krumpir služi kao prirodna maska koja hidratizira i omekšava kožu.
• Konzumacija nedozreloga, pozelenjeloga ili proklijaloga krumpira može biti opasna za zdravlje zbog prisutnosti solanina – glikoalkaloidnoga toksina koji se nakuplja u klicama i zelenim dijelovima gomolja. Rizik se može smanjiti uklanjanjem klica, tzv. »očiju«, te pažljivim guljenjem pozelenjele kore prije uporabe.