BILJKA LUCERNA DJELOTVORNA, NO NIJE ZA SVAKOGA Čisti otrove i obnavlja tkivo

Foto: Shutterstock | Lucerna

Lucerna (Medicago sativa, lat.), velika djetelina, krmna je biljka koja raste samoniklo, ali se i uzgaja kao stočno bilje za prehranu životinja. U ljudskoj se prehrani najčešće konzumira u obliku klica (npr. kao sastojak u salati) ili u obliku čaja, ekstrakta tableta, tinktura kao sastojak dodataka prehrani. Lucerna je bogata klorofilom koji djeluje alkalizirajuće i čisti organizam od štetnih produkata. On ima sposobnost kelacije, vezanja teških metala, kao i drugih štetnih produkata, koji se pomoću vezanja na kompleksne organske spojeve izbacuju iz organizma. Stoga je lucerna poznata po djelovanju u detoksikaciji cijeloga organizma od raznih štetnih tjelesnih otrova, kod alkoholizma, čišćenja organizma nakon uzimanja lijekova i sl. Klorofil ima i antibakterijsko djelovanje, a istraživanja su pokazala njegovu djelotvornost u sprječavanju razvoja i umnožavanja Helikobakter pylori te regeneraciji (cijeljenju) oštećenih tkiva. Stoga se preparati lucerne preporučuju za liječenje i obnavljanje sluznice želudca i probavnoga sustava, kao i liječenju mokraćnoga sustava.

  • Lucerna je učinkovita u snižavanju razine kolesterola zbog visokoga sadržaja saponina koji smanjuju apsorpciju (upijanje) kolesterola u crijevima.
  • Biljka sadrži i fitoestrogene (slični ženskim spolnim hormonima – estrogenima) koji pomažu u teškoćama menopauze.
  • Zbog bogata sadržaja bioflavonoida lucerna ima brojna protuupalna i antioksidativna svojstva.
  • Klice lucerne sadrže visoke količine vitamina K, stoga je potreban oprez u osoba koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi.
  • Spojevi u lucerni mogu izazvati stimulaciju maternice ili kontrakcije. Stoga je treba izbjegavati tijekom trudnoće i dojenja.
  • Osobe s reumatoidnim artritisom ili nekim drugim autoimunim poremećajima ne bi trebale uzimati preparate lucerne. Smatra se da je to posljedica mogućih imuno-stimulativnih učinaka aminokiseline l-kavanina koja se nalazi u lucerni.
  • Kod dugotrajne uporabe i velikih količina uzimanja lucerne može doći do smanjenja crvenih krvnih zrnaca.