NADAHNUĆE ZA FARMACEUTE Ljekovitost pripravaka od bijele vrbe

Foto: Shutterstock | Vrba

Bijela vrba (Salix alba) poznata je po sastojku glikozidu salicinu na čijoj je osnovi proizvedena salicilna kiselina ili u širokoj primjeni poznati Aspirin, ali i pod drugim tvorničkim imenima. Ljekoviti dio vrbe je kora, a u pučkoj medicini rabe se i listovi. Salicilna kiselina upotrebljavala se kao lijek protiv reumatskih bolova i kao analgetik protiv svih bolova te kao antipiretik (lijek za skidanje povišene tjelesne temperature). Iako se salicilna kiselina danas proizvodi umjetno, preparati bijele vrbe mogu se pronaći u raznim farmaceutskim pripravcima u obliku tinktura i čajeva koji se upotrebljavaju kao dodatni lijek kod gripoznih bolesti, bolesti povezanih s glavoboljom i bolovima u zglobovima. Salicilna kiselina snižava tjelesnu temperaturu tako što neposredno utječe na simpatički centar za toplinsku regulaciju, pri čemu dolazi do širenja perifernih žila i povećanoga izlučivanja znoja i mokraće, pa tako pomaže i u izlučivanju otrovnih tvari iz organizma. U narodnoj medicini masti, oblozi i kupelji upotrebljavaju se i kod ekcema, rana, čireva, kao i kod reumatizma zglobova i mišića. Čaj je prikladan za grgljanje kod upale desni i krajnika.

  • Tinktura i čaj od vrbe sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka, a time štite od moždanoga udara i srčanoga infarkta, no nije preporučljiva upotreba pripravaka od vrbe paralelno s lijekovima koji sadržavaju salicilate (aspirin, andol) ili antikoagulanse (lijekovi za sprečavanje zgrušavanja krvi).
  • Vrbina je kora poznata i po antiseptičkom učinku (usporava rast mikroorganizama).
  • Pojedinci koji imaju astmu, peptički ulkus, dijabetes, hemofiliju, hipoprotrombinemiju te bolesti bubrega ili jetara trebaju izbjegavati pripravke od vrbe.
  • Preporučuje se izbjegavati upotrebu preparata od vrbe u trudnoći jer nije utvrđena sigurnost upotrebe.
  • Salicilati se izlučuju u majčinu mlijeku pa se preporučuje izbjegavati pripravke od vrbe za vrijeme dojenja.
  • Pripravci se ne preporučuju trudnicama i osobama koje su alergične na aspirin, odnosno na salicilnu kiselinu.