POMAŽE I KOD TROVANJA Biljka sv. Vida u zaštiti vida

Foto: Shutterstock | Vidac

Vidac (Euphrasia officinalis, lat.), očanica, trava sv. Vida, Vidova trava, od davnina se upotrebljava u oblozima za umorne oči, konjunktivitis (upala očne spojnice), jačmenca i drugih upalnih stanja očiju. Narodna medicina prepoznala je vidac kao učinkovit lijek koji djeluje protiv virusa i bakterija u oku, ublažava osjećaj suhoće i bolova u očima te potiče zacjeljivanje. Osim toga u narodnoj medicini upotrebljava se i protiv respiratornih smetnja, bronhitisa, upale sinusa, alergijskoga rinitisa i hunjavice. Vidac sadrži čitav niz ljekovitih tvari, među kojima su luteolin, kvercetin i aukubin. Vidac sadrži i smole, gorke tvari, aromatične supstance, glikozid rinantin, kiselinu eufrastan. Ti spojevi imaju protuupalno i imunomodulirajuće djelovanje te na taj način pomažu kod upala i alergija. Manje je poznato da vidac djeluje i kod bolova u želudcu i pomanjkanja apetita te umanjuje grčeve u crijevima. Čaj od vidca može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane i ljekarnama, u kojima se, osim toga, mogu nabaviti i kapi za oči od vidca.

  • Čaj od vidca pomaže kod trovanja nikotinom ili alkoholom jer ublažava utjecaj toksina u tijelu.
  • Vidac sadrži glikozid rinantin koji u prevelikim količinama može izazvati trovanje, stoga je važno držati se preporučenih doza i savjeta pripreme.
  • Oralno uzimanje vidca trebaju izbjegavati trudnice, dojilje, osobe s komplikacijama žuči, akutnim čirom na želudcu i dvanaestniku te s bolesnom jetrom.
  • Kapi za oči na bazi vidca mogu se nabaviti u ljekarnama. Nije preporučljivo kapati u oko čaj jer nije sterilan, nego samo stavljati oblog. Za oblog treba upotrebljavati isključivo svježe pripremljen čaj.
  • Istraživanja su pokazala povoljno djelovanje vidca na učinak ultraljubičastoga zračenja na oko, smanjenje utjecaja UVB svjetlosti, smanjenje oksidativnoga stresa i protuupalnu aktivnost.