KOD ALERGIJA I BOLOVA Divizma – moćni protuupalni lijek

Foto: Shutterstock | Divizma

Divizma (Verbascum thapsiforme, lat.), svijećnjak, lepuh, čest je sastojak farmakoloških proizvoda zbog sadržaja brojnih ljekovitih spojeva poput saponina, glikozida, iridoida, flavonoida, tanina, selena i drugih. Upotrebljava se u obliku čaja, sirupa, ulja, tonika i obloga, a najviše u liječenju bolesti dišnih putova. List i cvijet divizme bogati su saponinima, koji potiču iskašljavanje, pa se od divizme proizvodi sirup protiv kašlja. Osim toga, divizma je učinkovita protiv alergija jer svojom sluzju oblaže dišne organe i na taj način smanjuje mogućnost upijanja alergena u sluznicu i umanjuje rizik od alergijske reakcije. Zbog sadržaja fenolnih spojeva i tanina pripisuje joj se i antimikrobno i protuupalno djelovanje. Istraživanja su potvrdila i antimikrobno djelovanje na bakterije koje su otporne na antibiotike poput Staphylococcus aureus (zlatnoga stafilokoka), Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i drugih. U narodnoj medicini rabi se i kao lijek protiv bolova i upale uha.

  • Od cvjetova se dobiva ulje koje se rabi za masažu kod reume i gihta, a može se stavljati i na oštećenu kožu jer smanjuje upalu.
  • Svježi list divizme rabi se kao sredstvo koje omekšava kožu.
  • Oblozi od čaja od divizme pomažu kod hemoroida i oteklina.
  • Cvjetovi divizme sastavni su dio poznatoga »prsnoga čaja« (Species pectorales), a njegovu je upotrebu priznala i znanstvena medicina.
  • Nema posebno istaknutih nuspojava i kontraindikacija za upotrebu preparata divizme, ali je zbog nedostatka istraživanja potreban oprez trudnica i dojilja.