HRANJIVOST PATLIDŽANA Zaprjeka lošemu kolesterolu

Foto: Shutterstock

Patlidžan (lat. Solanum melongena), u narodu poznat kao melancan, hranjiva je povrtna kultura s brojnim ljekovitim svojstvima. Bogatstvom vlakana koje sadrži patlidžan pridonosi smanjenju šećera u krvi i »lošega« kolesterola, što utječe i na rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila. Osim toga, vlakna potiču izlučivanje probavnih sokova, što pridonosi boljoj apsorpciji hranjivih tvari. Osim obilja vitamina i minerala, a posebno kalija, patlidžan je bogat izvor klorogenične kiseline (CGA) koja ima antioksidativna svojstva (sprječava oštećenje stanica), usporava apsorpciju (upijanje) glukoze u tanko crijevo i ima protuupalno djelovanje. U patlidžanu je izdvojen i fitonutrijent nasunin. Taj antioksidans sudjeluje u održavanju ravnoteže i razine masnoća u krvi, djeluje na zaštitu stanica od oštećenja, a nekoliko je istraživanja potvrdilo da nasunin ima ulogu u prevenciji razvoja malignih stanica te može pridonijeti zaštiti živčanih stanica i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.