PROLJETNI POMOĆNIK Jaglac – proljetnica koja štiti dišne putove

Jaglac (vrste lat. Primula vulgaris i Primula veris) ubraja se u ljekovite biljke koje su prepoznate u liječenju bolesti dišnih putova zbog sadržaja tvari saponina koji djeluje na smekšavanje sluzi u dišnim putovima. Osim što rastvara sluz, saponin utječe i na pokretljivost cilijarnoga epitela (resice koje olakšavaju izbacivanje sluzi iz dišnoga sustava) te na taj način olakšava izbacivanje sluzi. Zbog toga je jaglac (najčešće vrsta Primula veris) čest sastojak u komercijalnim sirupima protiv kašlja koji se primjenjuju kod bronhitisa, prehlade i ostalih tegoba s dišnim organima u kojima je potrebno izbacivanje sluzi. Saponin je uglavnom sadržan u korijenu i u zelenoj čaški cvijeta, kao i u listovima, a najmanje ga ima u laticama cvijeta jaglaca u kojima su u većoj količini zastupljeni spojevi flavonoidi i eterična ulja, vitamin C, beta-karoten, kalij, natrij i salicilati. Zbog toga čaj od cvjetova jaglaca djeluje na jačanje imunosnoga sustava i smanjenje upale. U narodnoj medicini njegova je upotreba daleko šira te se spominje njegova djelotvornost u liječenju reumatizma i gihta te u smanjenju napetosti i za stimulaciju mokrenja, ali i puno šire.

  • U narodnoj medicini jaglac se upotrebljava i kao sredstvo protiv nesanice
  • U zapisima iz 15. stoljeća jaglac se spominje kao Herba paralisis jer se najviše upotrebljavao kao pomoć kod paraliza koje su nastajale kao posljedica moždanoga udara
  • Trudnicama i dojiljama ne preporučuje se upotreba jaglaca. Zbog saponina može doći do neželjenih posljedica, a iz istoga razloga neke sirupe od jaglaca koji su dostupni u ljekarnama ne smiju piti djeca mlađa od 12 godina
  • Žljezdane dlake jaglaca sadrže ulje koje može uzrokovati lagani nadražaj kože
  • Prekomjerno unošenje jaglaca može nadražiti sluznicu usta, želudca i crijeva i izazvati mučninu zbog sadržaja saponina. Pripravci jaglaca u propisanim su dozama sigurni za primjenu
  • Ukrasni jaglaci (vrtne i sobne biljke), kao i vrsta jaglaca koja je rijetka kod nas (Primula farinosa), ne smiju se konzumirati jer sadrže otrovne spojeve