UZGAJA SE I U HRVATSKOJ Japanska jabuka kaki i njezina ljekovitost

kaki
Foto: Shutterstock | Japanska jabuka ili kaki

Japanska jabuka ili kaki (lat. Diospyros kaki) uzgaja se i u Hrvatskoj te se često može naći i na policama hrvatskih trgovina. Osim ploda japanske jabuke rabi se i njezin list za pripremu ljekovitoga čaja. List sadrži dosta tanina pa je učinkovit i kod proljeva, a ima i antimikrobno djelovanje te je koristan kod prehlada i gripe. Antimikrobnomu djelovanju, kao i osnaživanju imuniteta, pridonose organski spojevi kojima je japanska jabuka bogata: katehin, galokatehin, betulinska kiselina te vitamini i A i C.

Kaki sadrži oko 80 posto dnevno potrebne količine vitamina C (askorbinske kiseline) te više od 50 posto preporučene dnevne doze vitamina A, kao i spojeve lutein i zeaksantin koji su veoma važni za očuvanje vida, odnosno sprječavanje degenerativnih bolesti oka. U japanskoj jabuci visok je udio dijetalnih vlakana, minerala magnezija i kalija te flavonoida poput kempferola i kvercetina, koji su važni za očuvanje zdravlja krvožilnoga sustava.

  • Japanska je jabuka bogata vlaknima te sadrži oko 20 posto dnevno potrebne količine vlakana. Stoga je korisna za poboljšanje probave, kao i za snižavanje razine masnoća u krvi
  • 100 g ploda japanske jabuke sadrži 70 – 80 kcal, što je čini niskokaloričnim voćem
  • Kaki je bogat izvor vitamina B kompleksa – piridoksina, folne kiseline i tiamina – koji su važni za metabolizam
  • Svježa japanska jabuka sadrži minerale mangan, bakar, fosfor i kalcij, koji potiču stvaranje crvenih krvnih zrnaca. U literaturi je navedeno da svježi sok pozitivno djeluje na smanjenje krvnoga tlaka
  • Unatoč ljekovitosti, ne treba jesti previše kakija zbog velike količine tanina, koji mogu nadražiti probavni sustav