TKO IH NE BI ŽELIO Crvena boja zdravlja. Drugim riječima: trešnja

Foto: Shutterstock | Trešnja

Trešnja (lat. Prunus avium) ukusno je i ljekovito voće od kojega se u narodnoj medicini rabe plod, list, peteljke, sjemenke iz koštica i smola koja curi iz kore. Ipak, najviše su prepoznata ljekovita svojstva ploda koji zbog sadržaja spojeva antocijanina imaju zagasitocrvenu boju. Ti antioksidansi poznati su i kao snažna prirodna protuupalna sredstva. Znanstvena istraživanja pokazala su da ti spojevi mogu kočiti enzime koji igraju ključnu ulogu u proizvodnji prostaglandinaprirodnih kemikalija koje sudjeluju u upali. Osim toga, trešnje smanjuju razinu mokraćne kiseline i na taj način umiruju upalu zglobova i bolove. Zbog tih svojstava smatra se da konzumiranje trešanja može pomoći protiv kroničnih bolesti kao što su giht, artritis, fibromialgija (bolno stanje mišića) i mnogih sličnih zdravstvenih tegoba. Nadalje, poznata je i ljekovitost peteljki ploda koje zahvaljujući sastavu (tanin, gorke tvari, organske kiseline, flavonoidi, šećer i minerali), potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega i mokraćnoga mjehura.

  • Trešnje sadrže levulozu, šećer koji ima niski glikemijski indeks, što znači da se polako otpušta u krvotok, a jedenjem trešnja sprječava se nagli pad šećera u krvi. Stoga su trešnje u umjerenim količinama pogodno voće za dijabetičare.
  • Trešnja (posebno peteljke) snažan je diuretik pa oslobađa tijelo od suvišne vode. Zbog toga je korisna kod povišenoga krvnoga tlaka i nakupljanja tekućine u tkivima.
  • Trešnje su bogat izvor bora (sadrže 396 ug / 100 g), koji u kombinaciji s kalcijem i magnezijem povoljno djeluje na zdravlje kostiju i njihovu gustoću.
  • Trešnje se preporučuju športašima, pogotovo nakon napornih treninga jer ublažavaju upalu mišića. Razlog za to je optimalan sadržaj vitamina i minerala te antocijanina.
  • U prodaji se mogu naći jastučići punjeni košticama trešanja koji se upotrebljavaju protiv dojenačkih grčeva. Koštice imaju termoaktivna svojstva tako što upijaju toplinu ili hladnoću i polako je otpuštaju. Jastučići se zagriju i stavljaju na trbuh djeteta.
  • 100 grama svježih trešanja ima samo 32 kalorije.