PEDESET PUTA SLAĐI OD ŠEĆERA Sladić – slatki korijen sa širokim djelovanjem

Foto: Shutterstock | Sladić

Sladić (Glycyrrhiza glabra, lat.) ili slatki korijen ljekovita je biljka od koje se upotrebljava drvenasti korijen koji je ugodna mirisa i slatkoga okusa. Korijen sladića sadrži stotine potencijalno ljekovitih supstanci poput flavonoida i fitoestrogena. Istraživanja na životinjama pokazala su steroidno djelovanje fitonutrijenata iz korijena sladića koji se vežu na steroidne receptore u tijelu (glukokortikoidne, mineralkortikoidne, receptore spolnih hormona) te je na taj način njihovo djelovanje protuupalno, antitrombotičko (protiv zgrušavanja krvi, antidijabetičko (smanjuje nuspojave dijabetesa), hepatoprotektivno (štiti jetra), antiulkusno djelovanje (protiv čira na želudcu), kao i djelovanje na spolne hormone. Upravo iz toga razloga prirodni spojevi iz korijena sladića oponašaju ženski hormon estrogen, koji opada tijekom menopauze, te na taj način pomažu kod poteškoća menopauze (noćno znojenje, nesanica, valunzi). Najpoznatija aktivna tvar u sladiću je glicirizin. On je 50 puta slađi od šećera i ima brojne ljekovite učinke na tijelo. Glicirizin je tvar za koju je dokazano da ima antimikrobno i protuupalno djelovanje te je uz ostale sastojke vrlo djelotvoran kod gastritisa, čira želudca, bronhijalnoga katara i slično. Preparati sladića koriste se u suvremenoj fitoterapiji i mogu se pronaći u svim specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane i u ljekarnama.

  • Ekstrakt sladića smanjuje oštećenje jetara izazvano virusima i kemijskim tvarima, a neke studije pokazuju da djeluje i na viruse hepatitisa.
  • Sastojci sladića rabe se u mnogim vodicama za ispiranje usta zbog njegova antimikrobnoga djelovanja i prevencije karijesa.
  • Preporuka je da se sladić ne rabi dugo (u stručnoj literaturi postoje preporuke do tjedan, a najviše mjesec dana). Preporučena dnevna doza sladića je 6 grama. Sve više od toga može dovesti do oteklina na nogama i rukama, glavobolja, letargija, aritmije srca.
  • Ljudi koji uzimaju lijekove za srce kardiotonične glikozide ne bi smjeli uzimati pripravke od čistoga sladića.
  • Preparati sladića ne preporučuju se osobama koje pate od visokoga tlaka.
  • Trudnice i dojilje ne bi trebale upotrebljavati sladić.
  • Upotreba sladića nikako se ne preporučuje u slučaju ciroze jetara i bubrežne insuficijencije, kao ni u slučaju snižene razine kalija u krvi.