ČIČAK U LIJEČENJU IZVANA I IZNUTRA Bogat je aktivnim tvarima

Foto: Shutterstock | Čičak

Čičak (lat. Arctium lappa) bogat je aktivnim tvarima poput prebiotika inulina, fenolskih spojeva, nezasićenih sumpornih spojeva te gorkih tvari laktona (posebno arktiopikrina) i mnogih drugih. Velika količina inulina (30 – 45 %) koji sadrži korijen čička razlog je njegova laksativnoga djelovanja (potiče probavu) i pozitivnoga djelovanja na crijevnu mikrofloru. Osim toga, inulin pomaže u snižavanju razine šećera u krvi te poboljšanju rada jetre i žuči. U poticaju rada jetre sudjeluju i gorke tvari (aktiopikrini) koje se nalaze u listu čička i daju mu specifičan gorki okus. Laboratorijska istraživanja potvrdila su da čičak povećava razinu zaštitne tvari glutationa u jetri i štiti ju od oštećenja etanolom te normalizira razinu jetrenih enzima, triglicerida i smanjuje štetnu lipidnu peroksidaciju. Sumporni spojevi koje sadrži čičak djeluju protiv gram-pozitivnih bakterija streptokoka i stafilokoka te su korisni u liječenju kožnih infekcija poput folikulitisa i impetiga. U narodnoj medicini čičak se rabi u obliku tinktura i masti i kod brojnih drugih kožnih tegoba poput psorijaze, ekcema, ispucale kože te protiv reumatskih tegoba.

  • Najpoznatiji proizvod od korijena čička jest čičkovo ulje, koje jača kosu i pomaže u zaustavljanju njezina opadanja jer sadrži aminokiseline koje su potrebne za izgradnju strukture vlasi kose.
  • Korijen čička ima diuretička svojstva i pomaže u uklanjanju štetnih tvari iz organizma.
  • Mnogobrojne studije pokazale su da inulin utječe i na povećanje koncentracije kalcija i magnezija u organizmu, što je od velikoga značenja za zdravlje kostiju i zubi.
  • Oprez u uzimanju preparata od čička potreban je kod osoba sklonih alergijama na biljke iz porodice glavočika (Asteraceae).
  • Kod trudnica i dojilja potreban je oprez pri uzimanju preparata od čička.