BLAGOTVORAN SURADNIK S LIVADE Maslačak za proljetno čišćenje

Foto: Shutterstock

Među prvim proljetnim biljkama nalazi se i maslačak (Taraxacum officinale), čiji su svi dijelovi ljekoviti: korijen, list, stabljika i cvijet. Maslačak pomaže u izbacivanju toksina iz tijela (list i korijen), i to tako što potiče rad bubrega (diuretik), stvaranje i lučenje žuči, poboljšava funkciju jetara, smanjuje kolesterol, poboljšava izmjenu tvari u organizmu pa se uz koprivu smatra vrlo učinkovitom biljkom za proljetno čišćenje organizma. Karakterističan je po vrlo visoku sadržaju kalija (do 4,5 % u osušenom listu), što je važno zbog nadomjestka toga minerala koji se gubi pojačanim mokrenjem. Korijen maslačka pokazao se dobrim za jačanje imunosnoga sustava, a zbog sadržaja polisaharida inulina (40 %) djeluje na snižavanje šećera u krvi, ali i na probavu jer potiče kretanje (peristaltiku) crijeva. Gorak okus lista i korijena potječe od tvari taraksacina koja snažno utječe na rad jetara i izlučivanje žuči te na pojačan rad bronhijalnih žlijezda, čime se olakšava iskašljavanje. Prema nekim ispitivanjima maslačkom se može smanjiti i sklonost prema stvaranju žučnih kamenaca.

  • Mlijeko maslačka koje se nalazi u stabljici učinkovito je za uklanjanje bradavica. Mlijekom je dovoljno samo premazati bradavice nekoliko puta dok ne otpadnu. To mlijeko ima i fungicidna svojstva te je djelotvorno protiv gljivica.
  • Od cvjetova maslačka pripravlja se sirup koji pomaže kod kašlja i u poboljšanju probave.
  • Čaj maslačka ne smije se piti kod začepljenja žučnih vodova jer utječe na pojačano lučenje žuči i može pokrenuti prisutne žučne kamence.
  • Treba izbjegavati konzumiranje pripravaka maslačka kod terapije litijem.
  • Tvari u maslačku djeluju na razrjeđenje krvi pa je potreban oprez ako se piju lijekovi za razrjeđivanje krvi.