OTKRIĆE NA KOJEM JE KOŽA ZAHVALNA Učinkovitost mirte u liječenju akna

Foto: Shutterstock | Mirta

Mirta (Myrtus comunis) ili mrča mediteranski je samonikli grm čiji su listovi i plodovi riznica ljekovitih sastojaka. Važne bioaktivne sastavnice specifične za tu biljku su mirtukomuloni i semimirtukomuloni koji su prvi put u prirodi otkriveni upravo u njezinim listovima. Istraživanja su potvrdila njihovo antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Mirtukomuloni su posebno učinkoviti u zaustavljanju rasta bakterije Propionobacterium acnes koja je povezana s nastankom akna i koja je otporna na antibiotike, poput eritromicina. Stoga je mirta čest sastojak preparata za njegu kože sklone aknama i problematične kože. U ljekovite svrhe najviše se rabi eterično ulje mirte koje je bogato monoterpenima (do 56 %), ali i drugim sastojcima koji djeluju antiseptički i protuupalno te umiruju kašalj, olakšavaju iskašljavanje i pomažu kod upale sinusa. Stoga je njezino ulje pogodno za upotrebu u difuzorima (raspršivačima) za prostor, ali i u inhalatoru. Eterično ulje mirte korisno je i kod proširenih vena i poticanja cirkulacije limfe.

  • Ako eterično ulje mirte sadržava više 1,8-cineola od mirtenil-acetata, to je cineol kemotip ulja koji se rabi za liječenje dišnih putova, a ako eterično ulje sadržava više mirtenil-acetata od 1,8-cineola, to je mirtenil-acetat kemotip ulja koji se rabi kod proširenih vena, hemoroida i poticanja cirkulacije limfe.
  • Mirta je pokazala antiparazitski (rodovi Leishmania, Plasmodium, Trichomas) i insekticidni učinak (porodice Diptera, Hemiptera, Coleoptera, Lepidoptera i Pulicidae).
  • Topikalna primjena (primjena na koži i sluznici) pripravaka s eteričnim uljem mirte ima povoljan učinak u liječenju hemoroida, upale sluznice usta i osjetljiva zubnoga mesa, upalnih bolesti kože i peruti.
  • Bobice mirte tradicionalno su se upotrebljavale za pomoć kod proljeva i gastritisa te za poboljšanje apetita.
  • Pripravci od mirte sigurni su za upotrebu, a mogu ih upotrebljavati i djeca. Međutim, uvijek je potreban oprez u osoba sklonih alergijama i u trudnoći.