VRKUTA U ZAŠTITI ŽENSKOGA ZDRAVLJA Univerzalni lijek za ženske bolesti

Foto: Shutterstock | Vrkuta

Vrkuta (Alchemilla vulgaris, lat.) u narodu je poznata kao gospin plašt i kao univerzalni lijek za ženske bolesti, ali i mnoge druge bolesti. Vrkuta sadrži obilje fitosterola pa se preporučuje u terapiji hormonalnih problema u žena – za ublažavanje tegoba menopauze i kod neredovitih menstrualnih ciklusa i policističnih jajnika. Ona djeluje kao dobar regulator hormona, potiče rast progesterona te dovodi do urednijih menstrualnih ciklusa, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Osim toga, zbog sadržaja tanina i adstrigenata koji normaliziraju krvarenje, pomaže kod bolnih i obilnih menstruacija. U narodnoj medicini vrkuta se rabi i kod drugih vrsta ženskih bolesti poput mioma, cista, upala rodnice, ali i za oporavak nakon poroda jer jača stijenke maternice. Zbog tanina, ali i drugih ljekovitih sastojaka (flavonoidi, gorke tvari, organske kiseline, salicilna kiselina, eterično ulje i vitamin C…) vrkuta ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje, a neka su istraživanja pokazala učinkovitost protiv HPV-a (humanoga papilloma virusa) te zlatnoga stafilokoka, bakterije otporne na brojne antibiotike. Zbog tanina vrkuta pomaže i kod rijetke stolice.

  • Zbog salicilne kiseline koja je učinkovita u liječenju i prevenciji akni vrkuta se nalazi i u komercijalnim proizvodima protiv akni.
  • Vrkuta se tradicionalno upotrebljava za oralnu higijenu kod upale sluznice usne šupljine, ali i za ispiranje posjekotina i uboda insekata.
  • Čaj od vrkute ne preporučuje se u trudnoći jer može potaknuti prijevremene kontrakcije maternice.
  • Najmanje dva tjedna prije operacije ne bi trebalo piti čaj od vrkute.
  • Osobe koje imaju komplikacije sa žučju, želudcem i jetrima trebale bi izbjegavati vrkutu.