ZDRAVLJE IZ LJETNE POSLASTICE Lubenica – vodeni izvor vitamina i minerala

Foto: Shutterstock

Lubenica (lat. Citrullus lanatus) sadrži više od 90 posto vode u kojoj su otopljeni elektroliti, vitamini i antioksidansi. Značajan antioksidans u lubenici je likopen koji joj daje intenzivno crvenu boju. Likopen, koji se nalazi u crvenom voću i povrću, karotenoid je koji sprječava oštećenja na stanicama koja nastaju štetnim djelovanjem slobodnih radikala. Bogatstvo vode u lubenici u kombinaciji s elektrolitima hidratizira organizam, potiče rad bubrega i izbacivanje toksina iz tijela te povoljno utječe na zdravlje srca i krvni tlak. Osim toga, i kora ekološki uzgojene lubenice ljekovita je. Bijeli dio lubenice, koji se nalazi uz koru, bogat je vitamina B6, C i A, magnezijem, cinkom i kalijem. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja u tijelu potiče stvaranje esencijalne aminokiseline arginin koja je potrebna za regulaciju glukoze i sintezu dušikova oksida, a sve to povoljno djeluje na opuštanje krvnih žila i poboljšanje cirkulacije, što je važno za zdravlje srca i krvnih žila.

  • Lubenice koje su zrelije i koje su na sobnoj temperaturi imaju čak 40 % više likopena od onih u hladnjaku. No ako je lubenica već rezana, treba biti u hladnjaku
  • Bogat sadržaj magnezija i kalija u lubenici djeluje na normalizaciju krvnoga tlaka
  • Lubenica je odličan diuretik, što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma
  • Sjemenke lubenice vrijedan su izvor vlakana, magnezija, fosfora, kalija i drugih vrijednih mikronutrijenata, no treba ih sažvakati ili samljeti, a ne progutati. Međutim, prekomjerna konzumacija može uzrokovati probavne smetnje. Pritom bi trebale biti oprezne osobe koje imaju probleme s probavom, kao i one s kroničnim oboljenjima probavnoga trakta (upalna bolest crijeva – Crohnova bolest)
  • Sto grama sjemenaka lubenice sadrži 139 posto preporučenih dnevnih potreba (RDA) za magnezijem
  • Jedna šalica lubenice sadrži 50-ak kalorija