NIJE DOVOLJNO SAMO SLUŠATI I ČITATI Otkrivati Božju riječ

Foto: Shutterstock

Kad se govori o odnosu prema Svetom pismu, obično se upotrebljavaju glagoli čitati i slušati, a za biblijske stručnjake vrijedi i glagol – istraživati. Lukino evanđelje, međutim, donosi drukčiji izraz koji rabe dvojica učenika kako bi objasnili što im se događa kada na putu iz Jeruzalema u Emaus susreću Isusa: »… dok nam je otkrivao Pisma« (Lk 24, 32). Što znači otkrivati Sveto pismo? I što se događa ako čovjek svoj odnos prema Božjoj riječi uzme kao otkrivanje?

Pojam otkrivati uvijek se odnosi na nešto nepoznato. Tako se otkriva nepoznat kraj, kao što se smatra da je Kolumbo otkrio do tada nepoznatu Ameriku, ili kao što je neki liječnik otkrio lijek u prirodi, a neki tragač zlato. No otkrivanje nepoznatoga može se ticati i »poznatih« krajeva i stvari.

Otok i umirovljenik
Čudno je, ali istinito, da je moguće živjeti na najljepšem mjestu na svijetu a da ga čovjek nije otkrio, tj. da nije upoznao njegovu ljepotu. Moguće je živjeti s dobrim osobama a da se ne otkrije njihova dobrota.

Postoji priča da je čovjek najveći dio svojega života proveo na otoku koji su drugi smatrali najljupkijim na svijetu. Kad se vratio u veliki grad da u njemu provodi svoje umirovljeničke dane, znanac mu reče: »Mora da je bilo divno tolike godine živjeti na otoku koji ljudi smatraju jednim od svjetskih čuda.« Umirovljenik se malo zamislio, a potom mu odgovorio: »Da vam po istini kažem, da sam znao da je tako glasovit i ja bih ga razgledao.«

Čudno je, ali istinito, da je moguće živjeti na najljepšem mjestu na svijetu a da ga čovjek nije otkrio, tj. da nije upoznao njegovu ljepotu. Moguće je živjeti s dobrim osobama a da se ne otkrije njihova dobrota. Čovjek može živjeti i 80 godina a da ne otkrije, tj. ne upozna sebe. I Sveto pismo može se tako čitati i slušati, pa čak i citirati njegove dijelove, a da se ne otkrije njegov dublji smisao i neke važne poruke koje su u njemu sadržane.

Govor o postu

Tako je jedan svećenik govorio u Međugorju: »Ovdje sam postao svjestan da u 30 godina propovijedanja nikada nisam govorio narodu o postu, npr. da objasnim zašto, kako, kada, opasnosti i prednosti. Spominjao sam, naravno, post barem u korizmi. Sada kad čitam Sveto pismo – pitam se kako je bilo moguće da ne vidim tu poruku kad se ona nalazi gotovo na svakoj stranici. Isus je postio, govorio o postu, rekao da će njegovi također postiti. Kako je to bilo moguće, neprestano se pitam i bojim se da ima još mnogo poruka koje čekaju na moje obraćenje pa da ih otkrijem.«