PALESTINSKI KATOLIK IZ MJESTA KRISTOVA ROĐENJA Vjerujemo da će se uspostaviti mir, Betlehem je posebno mjesto za cijeli svijet

Vlasnik suvenirnice koja prodaje vjerske predmete na betlehemskom Trgu jaslica
Palestinski katolik Rony Tabash o Božiću bez hodočasnika u mjestu Kristova rođenja

Ove godine u Betlehemu nema božićnoga drvca na glavnom Trgu jaslica, uklonjena je i ukrasna rasvjeta, a ulice i trgovi toga grada sa 30-ak tisuća stanovnika na području Zapadne obale, iz kojega je došla poruka svijetu o Kristovu rođenju prije dvije tisuće godina, danas su uglavnom prazni, bez hodočasnika koji su upravo u božićno vrijeme u velikom broju posjećivali Betlehem. Upravo su mnogobrojni hodočasnici kršćani iz cijeloga svijeta svake godine obogaćivali blagdansku atmosferu u Betlehemu i drugim gradovima sa svetim mjestima jer je Božić manje vidljiv u Svetoj Zemlji nego drugdje u svijetu – budući da veliku većinu tamošnjega stanovništva čine Židovi ili muslimani.

Ne želimo odustati

Božić se u ratnim okolnostima slavi u trijeznosti, više među obiteljima nego na trgovima – svjedoče malobrojni kršćani sa Zapadne obale, a među njima i rimokatolik Palestinac iz Betlehema 42-godišnji Rony Tabash, vlasnik suvenirnice koja prodaje vjerske predmete na betlehemskom Trgu jaslica. Iz mjesta gdje se Božić živi svaki dan u godini on je Glasu Koncila ispripovjedio kako se usred očaja i neizvjesnosti slavi Kristovo rođenje.

»Obično u ovo doba godine ima mnogo hodočasnika u Betlehemu i Svetoj Zemlji. Vjerojatno svaki dan u baziliku Rođenja u Betlehemu uđe više od 5 ili 6 tisuća vjernika. No sada već dva mjeseca nema ni jednoga hodočasnika, sve je prazno, nema nikoga«, napominje Tabash.

Rony Tabash: »Jaslice se u Betlehemu traže i kupuju tijekom cijele godine, ne samo u vrijeme došašće i božićno vrijeme, jer u Betlehemu cijelu godinu imamo Božić!«

Zato je i logično da su zatvorene gotovo sve suvenirnice i trgovine oko bazilike u kojima su hodočasnici i posjetitelji inače kupovali lokalne drvene rezbarije, jaslice ili ikone. No naš sugovornik svakodnevno zajedno s ocem Viktorom dolazi otvoriti suvenirnicu iako znaju da nitko u nju ne će ući. »Jednostavno ne možemo ostati doma jer bi to značilo da smo izgubili nadu, a ne želimo odustati, vjerujemo da će se sve vratiti u normalno stanje. Jako smo umorni i iscrpljeni od trenutačne situacije, svakodnevno se pojavljuju novi izazovi. Nisam zabrinut samo za financije – iako sam se nadao da ću konačno otplatiti svoje dugove i ekonomski se oporaviti nakon pandemije koronavirusa – nego sam zabrinut za budućnost svetih mjesta i kršćanskih obitelji«, poručuje.

Kršćani su živo kamenje vjere

Od 7. listopada i početka rata nema hodočasnika ni prometa u suvenirnici, a čak 80 posto stanovništva u Betlehemu ovisi o hodočasnicima, popunjenosti hotela, posjećenosti restorana, kupnjama u suvenirnicama… »Nedostatak posla i hodočasnika mnoge je ostavio bez posla, ali i bez nade. S obzirom na to da radimo i živimo u blizini mjesta gdje se rodio Isus Krist, imamo snažnu vjeru da će se uspostaviti mir, pa redovito molimo da ne izgubimo nadu. I naša je poruka svima, pa i vašim čitateljima: molimo zajedno za Betlehem. Moramo kao kršćani ostati snažni na ovom području, važno nam je što nam dajete potporu jer smo mi kršćani živo kamenje vjere.

»S obzirom na to da radimo i živimo u blizini mjesta gdje se rodio Isus Krist, imamo snažnu vjeru da će se uspostaviti mir, pa redovito molimo da ne izgubimo nadu. Znamo da nismo sami i znamo da je Betlehem posebno mjesto za cijeli svijet«

I želim zahvaliti svima koji misle na nas, znamo da nismo sami i znamo da je Betlehem posebno mjesto za cijeli svijet«, svjedoči Rony Tabash.

Da se to posebno mjesto suočava s mnogobrojnim teškoćama, može se iščitati iz brojnih medijskih izvještaja u kojima stoji kako je posljednja tri mjeseca Izrael potpuno blokirao Zapadnu obalu i uglavnom zatvorio sve prijelaze i punktove, a dozvole za ulazak Palestincima su blokirane. Zato mnogi Palestinci koji su se svaki dan vozili u Jeruzalem na radno mjesto više nemaju dozvolu za ulazak te su ostali bez posla i prihoda. Manjina koja ima dvojno državljanstvo napušta svoje domove, no većina nema tu mogućnost.

Jaslice se kupuju cijele godine

Odluku da ostane u Betlehemu donio je naš sugovornik Rony Tabash s obzirom na to da želi sačuvati obiteljsku tradiciju. Njihova mala suvenirnica smještena je točno nasuprot bazilici Rođenja, a otvorio ju je još 1927. godine Ronyjev djed. »Brat i ja smo treća generacija u tom poslu, a moj će sin Viktor, vjerujem, nastaviti tradiciju. Naša suvenirnica posebno je mjesto – nije to samo obiteljski posao, gledamo na nju kao na poslanje. Taj je posao za mene nešto posebno, volim ga raditi, osjećam se povlašteno što mogu biti dio te suvenirnice, posebno jer se nalazimo preko puta Isusove rodne kuće. To je veliki Božji dar«, govori o svojem poslu Tabash.

Oni ne proizvode vjerske predmete, nego se u njihovoj suvenirnici nalaze različite i mnogobrojne rukotvorine koje izrađuje 25-30 kršćanskih obitelji u svojim domovima i malim radionicama. Oni izrađuju rezbarije od maslinova drva i oblikuju mnogobrojne figure, poput one Djeteta Isusa, prikaza svete Obitelji, jaslica, kao i krunice, križeve i druge vjerske predmete i suvenire koji hodočasnici rado nose sa sobom iz Betlehema. »Jaslice se u Betlehemu traže i kupuju tijekom cijele godine, ne samo u vrijeme došašće i božićno vrijeme, jer u Betlehemu cijelu godinu imamo Božić! A od božićnih vjerskih predmeta meni su najdraži Dijete Isus, ručno rađena figura koju je napravila jedna palestinska katolička obitelj, i jaslice izrezbarene iz korijena maslinova drveta.«

Naše je jedino oružje vjera
Bazilika Isusova rođenja, koja je uz jeruzalemsku crkvu svetoga Groba najsvetije mjesto kršćanstva, ovih dana zjapi prazna – tim je riječima sredinom prosinca središte Betlehema opisao novinar austrijske katoličke agencije Kathpress Johannes Schidelko. »Samo dva policajca čuvaju ulaz, redovnici pune uljanice u armenskom i pravoslavnom području. Dežurni franjevac potvrđuje da se još nitko od posjetitelja jutros nije spustio u špilju ispod glavnoga oltara, gdje su prije 2000 godina stajale Isusove jaslice. A posjetitelji obično čekaju do sat vremena prije nego što stanu pred srebrnu zvijezdu sa 14 krakova koja označava mjesto postavljanja jaslica«, piše Schidelko, koji tvrdi da je rat ponovno zbližio kršćane Betlehema, prenoseći izjavu jednoga od njih: »Naše je jedino oružje vjera, to je molitva.«