»PATERSON« – FILM, GRAD I ČOVJEK Jednostavnost – ključ za sklad u međusobnoj ljubavi

Paterson
»Paterson« - drama
»Paterson« (Paterson); drama; redatelj: Jim Jarmusch; glume: Adam Driver, Golshifteh Farahani

Američki redatelj neovisnih art-filmova Jim Jarmusch osebujnoga je stila te različite poetike i estetike u svakom svojem filmu. Umjetnost je ta koja ga vodi, a on se još posebice bavi glazbom. U kinima su dva njegova filma, oba lani prikazana na Filmskom festivalu u Cannesu, jedan igrani i jedan dokumentarni. To su romantična drama »Paterson« i glazbeni dokumentarac »Gimme Danger«.

»Paterson« je iznimno dobar i lijep film rafinirane začudnosti u kojoj se stvara poetska svagdašnjica u jednostavnosti života. Ističe se ljepota malih, običnih trenutaka te nadasve sklad i potpora u međusobnoj ljubavi.

Nakon Marvinove nepodopštine koja remeti njihovu skladnu životnu rutinu… te poslije Patersonova susreta sa strancem, dolazi do preispitivanja ciljeva…

Paterson je glavni lik koji živi u istoimenom gradu u New Jerseyju, vozač autobusa, kojega odlično glumi Adam Driver, čije prezime upravo znači vozač. No to nije bilo presudno za dobivanje uloge, ali je on samoinicijativno položio ispit za vozača autobusa te ga u filmu doista vozi. Upravo je on dobio najviše nagrada na međunarodnim festivalima za najboljega glumca. Bilo je nagrada i za najbolji film, a u Cannesu je pas Neillie, koji glumi kućnoga ljubimca Marvina, dobio »Pseću Zlatnu palmu«. Pas Marvin jedini je koji miran život Patersona i njegove supruge Laure (Farahani) remeti jednim, ali presudnim, dramskim zapletom.

Paterson stalno piše pjesme u bilježnicu, i to pjesme u prozi o malim svakodnevnim pojedinostima. Laura ga nagovara da ih kopira i sačuva. Ona pak ima izrazito estetsku karakteristiku u svemu što radi, najčešće sklad crne i bijele boje u dekoriranju te čak u kolačima koje priprema. Puna je mašte i sanjari o raznovrsnom dizajniranju.

Nakon Marvinove nepodopštine koja remeti njihovu skladnu životnu rutinu, koja je u filmu strukturalno prikazana tijekom tjedan dana, te poslije Patersonova susreta sa strancem, dolazi do preispitivanja ciljeva…