POBOŽNOST VLADKA MAČEKA PREMA MAJCI BOŽJOJ FATIMSKOJ Nije propuštao dnevnu molitvu krunice

Zajednica »Plava vojska Naše Gospe Fatimske« dodijelila je Vladku Mačeku 1958. u Washingtonu u samostanu »St. Jerome House of Studies« kip Gospe Fatimske

O političkom djelovanju dr. Vladka Mačeka i njegovoj posvećenosti zaštiti hrvatskih interesa i zauzimanju za slobodnu i suverenu Hrvatsku mnogo je toga poznato. No da je u složenim vremenima 20. stoljeća i iskustvu osobnoga progonstva u SAD-u snagu za borbu za narodne interese crpio iz doslovnoga shvaćanja HSS-ove sintagme »Vjera u Boga i seljačka sloga« nije toliko isticano.

Primjer koji to potvrđuje jest događaj otprije 65 godina. Kao uzornomu i aktivnomu vjerniku zajednica »Plava vojska Naše Gospe Fatimske« (»Blue Army of Our Lady«) utemeljena u New Jerseyju krajem kolovoza 1958. godine dr. Mačeku dodijelila je kip Majke Božje Fatimske u Washingtonu u samostanu »St. Jerome House of Studies« pri Hrvatskoj katoličkoj misiji sv. Blaža. To je jedan od šest kipova koje je »Plava vojska Naše Gospe«, kasnije poznata pod nazivom »Svjetski apostolat Fatime«, do sada dodijelila. Spomenuti je kip dr. Maček držao u svojoj blizini sve do svoje smrti, 1964. godine. Želja mu je bila da se taj kip prenese u Zagreb kada Hrvatska ostvari svoju slobodu i samostalnost, a kip je donijela njegova udovica Josipa 1994. godine te se sada nalazi u crkvi sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu.

Širenje apostolata »Plava vojska Naše Gospe« odobrio je papa Pio XII. 1947. godine te u svijetu ima više od 20 milijuna članova. Glavne su značajke toga apostolata posebna pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, koja među ostalim uključuje i svakodnevno moljenje krunice, što je dr. Vladko Maček revno činio.

Mirko Dreta/Ivan Šajković