POMOĆNIK OD UPALA DO UBODA Eliksir iz bosiljka

Foto: Shutterstock | Bosiljak
Bogat je antioksidansima, kao što je eugenol, koji štiti srce od štetnoga djelovanja slobodnih radikala. 

Bosiljak (Ocimum basilicum) začin je i ljekovita biljka koja stimulativno djeluje na ljudski organizam pružajući zaštitu od infekcija, jača imunitet, poboljšava metabolizam i djeluje umirujuće. Svježi listovi i ulje bosiljka imaju snažna antioksidativna i protuupalna (protubakterijska, protuvirusna, protugljivična) svojstva te se mogu upotrebljavati u liječenju infekcija. Posebno je zapaženo djelovanje u liječenju bolesti dišnih putova, zbog čega je često sastavni dio sirupa protiv kašlja. Bogat je antioksidansima, kao što je eugenol, koji štiti srce od štetnoga djelovanja slobodnih radikala. Eugenol je također vrlo koristan i u smanjenju razine kolesterola u krvi, zbog čega ima blagotvoran učinak na bolesti srca i krvnih žila. Bosiljak sadrži metil-kavikol, eterično ulje spazmolitičkoga djelovanja, što pomaže kod glavobolja, menstrualnih bolova i bolova u mišićima te djeluje relaksirajuće i umirujuće. Eterična ulja bosiljka poboljšavaju apetit, smiruju upalu sluznice želudca i crijeva, ublažuju grčeve, a korisna su u rješavanju problema nadutosti, vjetrova, mučnine ili zatvora.

  • Žvakanje lista bosiljka smanjuje želju za cigaretom.
  • Čaj od bosiljka preporučuje se dojiljama jer potiče stvaranje mlijeka, no ne preporučuje se trudnicama u ranoj fazi trudnoće te djeci mlađoj od šest godina zbog sedativnoga djelovanja.
  • Bosiljak uništava više od 99 posto bakterija u ustima koje su odgovorne za stvaranje lošega zadaha, zubnoga kamenca, plaka i karijesa. U tu svrhu savjetuje se žvakanje lista bosiljka.
  • Čaj od bosiljka može razrijediti krv, stoga se ne preporučuje pijenje prije kirurškoga zahvata.
  • Svježi bosiljak sadrži kamfor, sastojak koji na koži stvara osjećaj svježine i ublažava osjećaj nelagode i bola. Nakon uboda insekata na mjestu natrljanom svježim listom bosiljka smanjuje se bol i upala.
  • Bosiljak sadrži flavonoide orientin i viceninar – koji jačaju imunosni sustav, štite stanice i usporavaju starenje.