PORILUK ZA OČUVANJE ZDRAVLJA Prirodni izvor bioaktivnih tvari

Poriluk (Allium porrum, lat.)
Foto: Shutterstock

Poriluk (Allium porrum, lat.) stoljećima se upotrebljava u prehrani i narodnoj medicini, a danas je prepoznat kao vrijedan izvor bioaktivnih tvari s dokazanim povoljnim učincima na zdravlje. Najznačajniji spojevi u poriluku su organosumporni spojevi poput alil-propil-disulfida, S-alil-cisteina i tiosulfinata koji pokazuju antimikrobno, antikancerogeno i kardioprotektivno djelovanje. Sumporni spojevi koji su sastavni dio eteričnoga ulja poriluka blagotvorno djeluju na smanjenje upala dišnih putova i probavnih organa. Ta ulja potiču lučenje probavnih sokova, rad želudca, crijeva, jetara i žuči.

Flavonoidi, posebice kvercetin i kaempferol, djeluju kao antioksidansi i protuupalni agensi, a fenolne kiseline (klorogenska, ferulinska) pridonose zaštiti stanica od oksidativnoga stresa. Saponini i steroidni spojevi povezani su s regulacijom lipida i glukoze, a prehrambena vlakna povoljno utječu na probavu i razinu kolesterola. Vitamin C i provitamin A dodatno jačaju imunitet, a vitamin K pridonosi zdravlju kostiju i zgrušavanju krvi. Eksperimentalna istraživanja pokazuju da ekstrakti poriluka snižavaju glukozu i lipide u krvi, smanjuju upalne citokine i štite jetra od masne degeneracije.

Dobro je znati…

• U pučkoj medicini poriluk prokuhan u mlijeku s dodatkom meda upotrebljava se kao ekspektorans (sredstvo za iskašljavanje).
• Poriluk ima diuretičko djelovanje (poticaj za izlučivanje mokraće) pa se preporučuje kod detoksikacije organizma i prehrane za skidanje tjelesne težine. Pri tome treba biti oprezan ako se uzimaju lijekovi diuretici i lijekovi za snižavanje tlaka.
• 100 g poriluka sadrži samo 61 kcal i čak 1,8 g prehrambenih vlakana. Stoga je koristan kod opstipacije (problema s neredovitom i tvrdom stolicom).
• Pri konzumaciji većih količina poriluka mogu se javiti probavne smetnje poput nadutosti, proljeva ili žgaravice.
• U konzumaciji poriluka trebaju biti oprezne osobe s osjetljivim probavnim sustavom (npr. sindrom iritabilnoga crijeva, ulcerozni kolitis i sl.) koje mogu imati pojačane tegobe zbog vlakana i sumpornih spojeva.