Poriluk (Allium porrum, lat.) stoljećima se upotrebljava u prehrani i narodnoj medicini, a danas je prepoznat kao vrijedan izvor bioaktivnih tvari s dokazanim povoljnim učincima na zdravlje. Najznačajniji spojevi u poriluku su organosumporni spojevi poput alil-propil-disulfida, S-alil-cisteina i tiosulfinata koji pokazuju antimikrobno, antikancerogeno i kardioprotektivno djelovanje. Sumporni spojevi koji su sastavni dio eteričnoga ulja poriluka blagotvorno djeluju na smanjenje upala dišnih putova i probavnih organa. Ta ulja potiču lučenje probavnih sokova, rad želudca, crijeva, jetara i žuči.
Flavonoidi, posebice kvercetin i kaempferol, djeluju kao antioksidansi i protuupalni agensi, a fenolne kiseline (klorogenska, ferulinska) pridonose zaštiti stanica od oksidativnoga stresa. Saponini i steroidni spojevi povezani su s regulacijom lipida i glukoze, a prehrambena vlakna povoljno utječu na probavu i razinu kolesterola. Vitamin C i provitamin A dodatno jačaju imunitet, a vitamin K pridonosi zdravlju kostiju i zgrušavanju krvi. Eksperimentalna istraživanja pokazuju da ekstrakti poriluka snižavaju glukozu i lipide u krvi, smanjuju upalne citokine i štite jetra od masne degeneracije.