POUČAK RODITELJSKIH »DIGITALNIH PAKTOVA« Za djelotvorno odupiranje sve ranijemu uvođenju djece u svijet pametne tehnologije

Foto: Shutterstock

»Popustili smo jer svi u razredu već imaju to«, često kažu roditelji koji nakon premišljanja svojoj djeci u ruke ipak daju neku vrstu pametnoga zaslona. Taj »izgovor« vrijedi za pametne telefone, videoigre, tablete i sudjelovanje na društvenim mrežama.

No projekt »Obitelj i mediji« predstavio je talijanski portal »Patti Digitali« (hrv. Digitalni paktovi) koji poziva roditelje da međusobno sklapaju »digitalne paktove« u kojima će se zajedno s drugim roditeljima osnaživati u odupiranju ranomu uvođenju djece u svijet digitalne tehnologije. Ideja je vrlo jednostavna – s roditeljima djece koja se druže s njihovom djecom – u školi, na treninzima, na poslu, u župi – trebaju sklopiti »pakt« o zajedničkim pravilima glede upotrebe pametnih tehnologija.

Zamisao koju promiče portal »Patti Digitali« (hrv. Digitalni paktovi) došla je zapravo sa sveučilišta Biocca, čije je istraživače potaknula ideja da od digitalne tehnologije ne treba bježati. Naprotiv, s »digitalnim izazovima« valja se suočiti

Tako se može formirati skupina djece koja više ne će moći reći: »Pa svi moji prijatelji imaju mobitel, moram ga imati i ja.« Zamisao koju promiče portal »Patti Digitali« došla je zapravo sa sveučilišta Biocca, čije je istraživače potaknula ideja da od digitalne tehnologije ne treba bježati. Naprotiv, s »digitalnim izazovima« valja se suočiti.

Nakon što sklope »digitalni pakt« roditelji se mogu međusobno dogovoriti o pravilima upotrebe tehnologije u njihovim obiteljima. To se može odnositi na dob u kojoj će njihova djeca dobiti prvi mobitel, vrijeme koje mogu provoditi na internetu i razdoblje kada se smiju uključiti u svijet društvenih mreža. Takvi »paktovi«, podsjećaju iz »Obitelji i medija«, prilika su i da se roditelji međusobno obrazuju o tome što suvremene tehnologije znače, koje su njihove prednosti, a koje negativne strane. Usto, projekt »Obitelj i mediji« predstavio je još jedan, ambiciozan, čak i pomalo idealističan projekt iz engleskoga govornoga područja pod nazivom »Wait until the eight grade« (Pričekajte do osmoga razreda). Taj projekt zalaže se da roditelji svojoj djeci daju u ruke digitalnu tehnologiju tek kada dođu u srednju školu. »Sve su to mali koraci, i možda smo u svemu tek na početku, no ukoliko nastavimo živjeti s tehnologijom, utoliko je moramo naučiti ‘pripitomiti’«, zaključuju iz »Obitelji i medija«.

15+ godina dob je koju preporučuje inicijativa »Wait until the eight grade« (hrv. Pričekajte do osmoga razreda) kao razdoblje kada bi se djeca trebala uključiti na društvene mreže poput Instagrama, Tik Toka i Snapchata.