ODGOVORI NA VELIKA PITANJA Projekt koji je srednjoškolcima crkveni nauk učinio privlačnim

DISF.Educational

Ni jedna institucija u povijesti zapadne civilizacije ne može se pohvaliti toliko dugim kontinuitetom u podupiranju i promicanju razvoja znanosti i umjetnosti kao što je to slučaj s Katoličkom Crkvom. Dijelom takvih nastojanja Crkve, ali u suvremenom kontekstu koji ne može zaobići internet i različite »pametne tehnologije«, može se smatrati i nedavno pokrenuti portal »DISF.Educational«, koji je predstavio projekt »Obitelj i mediji«.

Projekt »DISF.Educational«, koji je poduprla Talijanska biskupska konferencija u suradnji sa Sveučilištem sv. Križa u Rimu, želi povezati znanstvenu misao, filozofiju i katoličku vjeru u sadržajima koji od učenika traže interaktivnost, istraživanje i provjeru iz više izvora

»DISF.Educational« želi u skladu s naukom Katoličke Crkve talijanskim srednjoškolcima kroz zabavu ponuditi odgovore na »velika pitanja« koja jednako opterećuju i suvremenoga čovjeka i čovjeka otprije sto, petsto i tisuću godina.

Projekt, koji je poduprla i Talijanska biskupska konferencija u suradnji sa Sveučilištem sv. Križa u Rimu, koje je iniciralo i projekt »Obitelj i mediji«, želi povezati znanstvenu misao, filozofiju i katoličku vjeru u sadržajima koji od učenika traže interaktivnost, istraživanje i provjeru iz više izvora. Portal je podijeljen na nekoliko cjelina. U prvoj se sekciji tematski obrađuju fenomeni kao što su pojava čovjeka, religiozni osjećaji ljudskoga bića, postanak i razvoj svemira, znanstvena revolucija… Druga cjelina s čitateljima komunicira u formi pitanje-odgovor. Među pitanjima, koja mahom šalju srednjoškolci i njihovi nastavnici, nalaze se i ova: »Je li biblijska ideja stvaranja suprotna teoriji evolucije?«, »Isključuje li teorija velikoga praska kršćansku ideju stvaranja?«, »Ima li mjesta za Boga u znanstvenom laboratoriju«, »Hoće li ljudski um zamijeniti umjetna inteligencija?«

Treća i možda najzanimljivija cjelina na interaktivan način obrađuje velike pojmove kao što su Bog, ljubav, znanje, sudbina, savjest, pravda, ranjivost i identitet. Klikom na pojedini pojam otvara se prikaz u kojem je u središtu košnice traženi pojam, a oko njega se u saćima nalaze objašnjenja toga pojma u književnosti, na filmskom platnu, u umjetnosti, u filozofiji i teologiji, u citatima biblijskih muškaraca i žena, u Katekizmu Katoličke Crkve te u crkvenom učiteljstvu. U obliku svjedočanstva svoje viđenje traženoga pojma iznose i osobe iz stvarnoga života, najčešće poznati glumci, športaši i umjetnici. Iako je stranica zasad dostupna isključivo na talijanskom jeziku, uz pomoć raznih internetskih »prevoditelja« sadržaji koje nudi »DISF.Educational« nisu toliko nedostupni ni hrvatskim roditeljima, srednjoškolcima i njihovim učiteljima.

Iako se sukob Galilea Galileija 1633. godine s crkvenom hijerarhijom uzima kao »par exellence« primjer »antiznanstvenoga« stajališta Katoličke Crkve, manje je poznato da je 1992. godine papa Ivan Pavao II. opozvao osudu Galilea koju je donijela inkvizicija te pozvao na dijalog znanosti i vjere. Nadalje, Galileova djela skinuta su s popisa zabranjenih djela puno ranije, 1757. godine.