PRAVE VRIJEDNOSTI KNJIGE Lekcija skromnosti

Alice i gradonačelnik
»Alice i gradonačelnik« (Alice et le maire); drama; redatelj: Nicolas Pariser; glume: Fabrice Luchini, Anaďs Demoustier, Pascal Rénéric

Svečano je otvoren 17. zagrebački filmski festival u »Laubi« projekcijom francuskoga filma »Alice i gradonačelnik«, ali je izraženo žaljenje zbog nerazjašnjene situacije zatvorenoga kina »Europa« te podrška da se to kultno kino što prije obnovi i otvori. Na početku je dodijeljena tradicionalna nagrada »Albert Kapović« Hrvatske udruge producenata za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskoga filma. Dobitnica je Jadranka Hrga, voditeljica Odjela za filmsku proizvodnju i komplementarne djelatnosti HAVC-a.

Redatelj i scenarist filma »Alice i gradonačelnik« Nicolas Pariser u videoporuci je rekao da je tema univerzalna, ali je scenarij fikcionalan te su sličnosti slučajne. Prisutan je bio glumac Pascal Rénéric, koji je zahvalio na gostoprimstvu i istaknuo svoj lik izdavača i tiskara Xaviera, koji zna prave vrijednosti knjige.

»Alice i gradonačelnik« politička je drama s elementima komedije kojom je počeo glavni program, a zanimljivo je da će festival biti zatvoren belgijskom političkom satirom »Bosonogi car«, u hrvatskoj koprodukciji, koja je snimljena u Istri.

U filmu je riječ o lyonskom ostarjelom gradonačelniku (Luchini) koji je ostao bez ideja pa zapošljava na nepostojeće radno mjesto djevojku Alice (Demoustier) koja je upravo završila studij književnosti i filozofije u Engleskoj, kako bi osvježila njegove planove. Znakovito je njezino ime jer asocira na roman »Alisa u zemlji čudesa«. Ona je pak »u čudu« zbog situacije u kojoj se našla, uzrokovanoj bolesnim ambicijama i korupcijom djelatnika. Usto, njezino ime podsjeća i na naslov filma »Alice više ne stanuje ovdje« Martina Scorsesea jer Alice iz francuskoga filma na kraju odlazi u inozemstvo. Prije toga Alice upućuje na filozofe i knjige te uči sve važnu lekciju skromnosti.